OPONKI SEROWE
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 45 MIN
  • LICZBA PORCJI 4
  • OCEŃ (średnia: 4.83)
Oponki serowe to dla mnie serowa wersja pączka - choć to nie do końca prawda. Robi się je przecież zupełnie inaczej. W składzie jest soda oczyszczona, więc nie muszą wyrastać.
Najwięcej czasu zajmuje smażenie, bo robię to po kilka sztuk na raz, żeby nie zużywać ogromnych ilości oleju.
Świeżo po upieczeniu są lekko chrupiące z zewnątrz i miękkie w środku - pycha. Następnego dnia niestety przestają być chrupiące, ale dalej smakują świetnie.


SKŁADNIKI

2 szklanki mąki pszennej

2 łyżeczki sody oczyszczonej

¼ szklanki cukru

2 łyżki cukru waniliowego

pół szklanki jogurtu greckiego

250 g sera mascarpone

1 łyżeczka aromatu waniliowego

1 łyżeczka wódki

olej rzepakowy (do smażenia - około pół litra przy małym garnku)

cukier puder (do posypania)

PRZYGOTOWANIE

  1. Przesiej do dużej miski mąkę z sodą oczyszczoną.
  2. Dosyp cukier i cukier waniliowy.
  3. Wymieszaj.
  4. Dodaj jogurt grecki, żółtka, mascarpone, aromat waniliowy oraz wódkę.
  5. Wymieszaj a następnie dokładnie wyrób ciasto.
  6. Rozwałkuj je na dość gruby placek - około pół centymetra.
  7. Wycinaj szklanką duże koła a następnie w ich środku dziurki - kieliszkiem do wódki lub nakrętką od butelki (jeśli ciasto się klei to posyp je mąką.
  8. Na koniec wycięte ze środka kółeczka można zagnieść razem i rozwałkować jeszcze raz albo uformować z nich kulki i również usmażyć.
  9. W garnku rozgrzej olej rzepakowy - tak, żeby słychać było kroplę wody wrzuconą do oleju.
  10. Pamiętaj, że oleju musi być tyle, żeby oponki pływały.
  11. Wkładaj oponki - najlepiej łyżką cedzakową.
  12. Smaż około minuty z każdej strony i wyciągaj na ręcznik papierowy.
  13. Najlepiej smakują jeszcze lekko ciepłe, gdy skórka jest chrupiąca a środek miękki. Ja posypuję przed podaniem cukrem pudrem


Oponki serowe Przepis

Oponki serowe Przepis

Oponki serowe Przepis

DODAJ KOMENTARZ