ORKISZOWA SZARLOTKA Z RABARBAREM
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 85 MIN
  • LICZBA PORCJI 10
  • OCEŃ (średnia: 4.75)
Kolejna dostawa świeżego rabarbaru z ogródka mamy i kolejne ciasto :) Dziś proponuję szarlotkę. Ale nie jest to zwyczajna szarlotka. Ciasto przygotowałam z mąki orkiszowej a biały cukier zastąpiłam trzcinowym. Również w owocowej masie czeka niespodzianka - wspaniała słodko-kwaśna mieszanka jabłek i rabarbaru z dodatkiem cynamonu. Uwieńczeniem całości jest oczywiście beza i chrupiące okruchy ciasta.
Ta szarlotka sprawiła, że moje pierwsze pourlopowe poranki w pracy były zdecydowanie przyjemniejsze niż zakładałam ;)


SKŁADNIKI

Ciasto

2 szklanki mąki orkiszowej

0,30 szklanki cukru trzcinowego

200 g masła

4 szt. żółtek

1 łyżeczka proszku do pieczenia

Nadzienie

500 g rabarbaru

300 g jabłek

50 g ksylitolu (ewentualnie inny słodzik)

2 łyżeczki cynamonu

Beza

4 szt. białek jajek

pół szklanki białego cukru

Wartości odżywcze i kalorie
Na 100g (zmień)
kCal
217
10,8%
Bialko
4g
2,6%
Weglow...
25g
12,5%
Tluszcze
11,3g
18,8%
* procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal
PRZYGOTOWANIE

  1. Zagnieć szybko wszystkie składniki na ciasto, po czym włóż je do lodówki. 
  2. Rabarbar i jabłka pokrój w kostkę i wrzuć na patelnię z odrobiną wody. Dodaj ksylitol i cynamon i podsmażaj aż nieco zmiękną. 
  3. Podsmażone owoce przełóż do durszlaka żeby odsączyć nadmiar płynu. 
  4. Piekarnik rozgrzej do temperatury 170 stopni. 
  5. Białka ubij mikserem na sztywną pianę dodając stopniowo cukier. Ubijaj aż piana będzie sztywna i błyszcząca.
  6. Spód okrągłej tortownicy o średnicy 24 cm wyłóż papierem do pieczenia, boki posmaruj masłem.
  7. Weź 3/4 ilości ciasta i wylep nim spód tortownicy oraz boki (do połowy wysokości). 
  8. Na ciasto wyłóż masę owocową, następnie pianę z białek oraz pokruszoną resztę ciasta. 
  9. Wstaw do piekarnika i piecz przez ok. 50 minut. Jeżeli ciasto zacznie się przypiekać przykryj je kawałkiem folii aluminiowej. 
  10. Po upieczeniu zostaw jeszcze przez chwilę w piekarniku. 
  11. Podawaj oprószone cukrem pudrem lub bez dodatków. Smacznego :)


Orkiszowa szarlotka z rabarbarem Przepis

Orkiszowa szarlotka z rabarbarem Przepis