ORKISZOWE NALEŚNIKI Z CZEREŚNIAMI
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 30 MIN
  • LICZBA PORCJI 2
  • OCEŃ (średnia: 5)
Szybkie naleśniki na idealny początek dnia.
W tym przepisie zwykła mąka została z powodzeniem zastąpiona orkiszową tylko nieznacznie zmieniając proporcję składników w daniu. Podstawę smaku tworzą czereśnie, które (jak większość owoców sezonowych) dobrze się komponują z tego typu ciastem.


SKŁADNIKI

Ciasto

80 g mąki orkiszowej

jajko

pół szklanki mleka 2%

¼ szklanki wody

2 łyżki oleju rzepakowego

Nadzienie

3 łyżki śmietany 18%

100 g sera ricotta

200 g czereśni

2 łyżki cukru trzcinowego

Wartości odżywcze i kalorie
Na 100g (zmień)
kCal
154
7,7%
Bialko
5,2g
3,4%
Weglow...
16g
8%
Tluszcze
7,7g
12,9%
* procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal
PRZYGOTOWANIE

  1. Wlej do miski olej, mleko i wodę
  2. Wbij jajko
  3. Miksuj aż masa będzie jednolita (można mieszać widelcem zamiast mikserem, ale tak jest szybciej)
  4. Rozgrzej mocno patelnię z nieprzywierającą powierzchnią (bez tłuszczu)
  5. Nalewaj ciasto na patelnię (około 3/4 chochli na 24 cm średnicy)
  6. Smaż około dwóch minut aż ciasto u góry się zetnie
  7. Naleśnik można zdjąć obracając patelnię do góry dnem nad talerzem
  8. W misce wymieszaj ricottę, śmietanę i cukier
  9. Dodaj do masy trzy czwarte czereśni przeciętych na pół
  10. Na każdego naleśnika nakładaj czubatą łyżkę nadzienia
  11. Zagnij dwa boki do środa i zwiń naleśnik w rulon
  12. Podawaj posypane resztą czereśni (można też zostawić na wierzch trochę nadzienia)
  13. Smakują świetnie gorące i zimne


Orkiszowe naleśniki z czereśniami Przepis

Orkiszowe naleśniki z czereśniami Przepis

Orkiszowe naleśniki z czereśniami Przepis