ORKISZOWE NALEŚNIKI Z CZEREŚNIAMI Orkiszowe naleśniki z czereśniami KATEGORIE Obiady Kuchnia polska Kolacje Owocowe pyszności CZAS PRZYGOTOWANIA 30 MIN LICZBA PORCJI 2 OCEŃ (średnia: 5)1 Michał@MilionSmaków Szybkie naleśniki na idealny początek dnia. W tym przepisie zwykła mąka została z powodzeniem zastąpiona orkiszową tylko nieznacznie zmieniając proporcję składników w daniu. Podstawę smaku tworzą czereśnie, które (jak większość owoców sezonowych) dobrze się komponują z tego typu ciastem. SKŁADNIKI Ciasto80 g mąki orkiszowej1 jajkopół szklanki mleka 2%¼ szklanki wody2 łyżki oleju rzepakowegoNadzienie3 łyżki śmietany 18%100 g sera ricotta200 g czereśni2 łyżki cukru trzcinowego Wartości odżywcze i kalorie Na 100g (zmień) kCal 154 7,7% Bialko 5,2g 3,4% Weglow... 16g 8% Tluszcze 7,7g 12,9% 100g Na porcję (zmień) kCal 558 27,9% Bialko 18,7g 12,5% Weglow... 57,7g 28,8% Tluszcze 27,9g 46,5% 1 Serving * procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal PRZYGOTOWANIE Wlej do miski olej, mleko i wodęWbij jajkoMiksuj aż masa będzie jednolita (można mieszać widelcem zamiast mikserem, ale tak jest szybciej)Rozgrzej mocno patelnię z nieprzywierającą powierzchnią (bez tłuszczu)Nalewaj ciasto na patelnię (około 3/4 chochli na 24 cm średnicy)Smaż około dwóch minut aż ciasto u góry się zetnieNaleśnik można zdjąć obracając patelnię do góry dnem nad talerzemW misce wymieszaj ricottę, śmietanę i cukierDodaj do masy trzy czwarte czereśni przeciętych na półNa każdego naleśnika nakładaj czubatą łyżkę nadzieniaZagnij dwa boki do środa i zwiń naleśnik w rulonPodawaj posypane resztą czereśni (można też zostawić na wierzch trochę nadzienia)Smakują świetnie gorące i zimne