ORKISZOWY PIERNIK Z JABŁKAMI
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 80 MIN
  • LICZBA PORCJI 16
  • OCEŃ (średnia: 3.56)
Do wiosny zostało jeszcze trochę czasu, więc zanim pojawią się polskie, świeże owoce, warto nacieszyć się piernikami i makowcami :) Przepis na ciasto piernikowe z jabłkami znalazłam na blogu kwestiasmaku.com. Spodobał mi się bo idealnie pasuje do moich ulubionych "zdrowych" słodkości. Ponad połowa tego ciasta to starte jabłka, o oryginale mamy mąkę pszenną pełnoziarnistą, którą ja zastąpiłam mąką orkiszową. Ciasto wychodzi wspaniale wilgotne i aromatyczne.
Po 24 godzinach od upieczenia ciasto wstawiamy do lodówki (chociaż pewnie wcześniej zostanie zjedzone).


SKŁADNIKI

4 szt. jabłek

3 szklanki mąki orkiszowej

150 g czekolady ciemnej 70-85% (50 g do ciasta + 100 g do polewy)

1 opakowanie przyprawy do piernika

2 łyżki kakao ciemnego

2 łyżeczki cynamonu

1½ łyżeczki sody oczyszczonej

3 szt. jajek

pół szklanki miodu (płynnego)

1 szklanka oliwy z oliwek

PRZYGOTOWANIE

  1. Jabłka obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
  2. W dużej misce wymieszaj mąkę orkiszową, 50 g drobno posiekanej ciemnej czekolady, kakao, przyprawę piernikową, cynamon i sodę oczyszczoną
  3. Piekarnik rozgrzej do temperatury 170 stopni z funkcją termoobiegu. 
  4. Formekę keksówkę o wymiarach 30 x 11 cm wyłóż papierem do pieczenia. 
  5. Białka ubij na sztywną pianę. 
  6. Żółtka miksuj kilka minut aż staną się puszyste. Miksuj dalej stopniowo wlewając miód. Na koniec dodaj oliwę z oliwek i wymieszaj. 
  7. Masę z żółtek przelej do miski z suchymi składnikami i delikatnie wymieszaj. Następnie połącz z ubitymi białkami, a na koniec z jabłkami
  8. Ciastko wlej do keksówki i wstaw na nagrzanego piekarnika na ok. godzinę. 
  9. Studź na kratce, najpierw w foremce a potem bez. 
  10. Na koniec przygotuj polewę: 100 g ciemnej czekolady rozpuść w kąpieli wodnej. Polewę równomiernie rozsmaruj na cieście.  


Orkiszowy piernik z jabłkami Przepis

Orkiszowy piernik z jabłkami Przepis