OSTRA ZUPA KREM Z SELERA I PIECZAREK
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 60 MIN
  • LICZBA PORCJI 4
  • OCEŃ (średnia: 2.83)
Bardzo smaczna zupa typu krem. Wyraźnie czuć w niej smak selera oraz pieczarek. Całości dopełnia lekka nutka trufli i ostrej papryki.
Jeśli nie jesteście przyzwyczajeni do ostrych dań zmniejszcie ilość papryczki lub wybierzcie gatunek, który jest słabszy - inaczej nie poczujecie smaku ;)
Mimo, że ta zupa nie wygląda bardzo apetycznie to smak wynagradza braki wizualne.


SKŁADNIKI

2 łyżki oliwy truflowej

2 szt. cebuli

1¼ l bulionu warzywnego

seler

300 g pieczarek

¼ szt. papryki carolina reaper

Wartości odżywcze i kalorie
Na 100g (zmień)
kCal
19
0,9%
Bialko
0,7g
0,5%
Weglow...
1,4g
0,7%
Tluszcze
1,1g
1,9%
* procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal
PRZYGOTOWANIE

  1. Rozgrzej oliwę truflową w garnku o grubym dnie
  2. Posiekaj cebulę i wrzuć do garnka
  3. Smaż około 5 minut aż się lekko przyrumieni
  4. Zalej gorącym bulionem i zagotuj
  5. Obierz seler i pieczarki
  6. Seler pokrój w kostkę około 1 centymetra i wrzuć do garnka
  7. Gotuj pod przykryciem około 25 minut
  8. Dodaj przekrojone na pół pieczarki i drobno posiekaną paprykę Carolina Reaper
  9. Gotuj jeszcze około 10 minut
  10. Przelej do blendera i zmiksuj na gładki krem


Ostra zupa krem z selera i pieczarek Przepis