OSTRO - SŁODKI SOS MANGO Z HABANERO Ostro - słodki sos mango z habanero KATEGORIE Sosy Dodatki Bezglutenowe Wegańskie Przetwory CZAS PRZYGOTOWANIA 45 MIN LICZBA PORCJI OCEŃ (średnia: 4.19)987 Michał@MilionSmaków Mango i habanero to dość klasyczne i popularne połączenie przy komponowaniu ostrych sosów. Dodatek cukru trzcinowego sprawia, że najpierw czujemy wyraźny smak mango, który przechodzi w słodycz pochodzącą z cukru a za chwilę następuje ukłucie ostrości habanero pozostawiając po sobie delikatny owocowy posmak charakterystyczny dla tej papryczki. Według mnie to jeden z lepszych sosów słodkich i jednocześnie ostrych, który nadaje się do doprawiania różnych dań ale też do kanapek czy przekąsek. SKŁADNIKI 2 szt. mango6 szt. papryki habanero1 łyżeczka przyprawy curry6 łyżeczek cukru trzcinowego2 łyżki octu balsamicznego Wartości odżywcze i kalorie Na 100g (zmień) kCal 67 3,3% Bialko 0,9g 0,6% Weglow... 15g 7,5% Tluszcze 0,4g 0,7% 100g Na porcję (zmień) kCal Bialko Weglow... Tluszcze 1 Serving * procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal PRZYGOTOWANIE Proporcje składników powinny wyglądać mniej więcej tak:Mango obierz i pokrój w kostkęPaprykę habanero przekrój na pół i wydłub gniazda nasienne (jeśli nie robisz tego często to może warto rozważyć rękawiczki)Do blendera wlej pół szklanki wodyWrzuć habanero i kostki mangoDodaj ocet i cukierZmiksuj na gładką masę (około 1,5 minuty)Wlej masę na patelnię i smaż na delikatnym ogniuSos powinnien być gęsty, ale dalej lekko płynny. Po nabraniu na łyżeczkę i położeniu jej na stole nie powinien sam z niej spływaćSos nadaje się do konsumpcji od razu ale można też wyparzyć słoiczki i wlać do nich gorący sos. Wtedy trzeba je postawić na noc na nakrętce i okręcić ręcznikiem. Można go przechowywać parę miesięcy dopóki słoik nie zostanie otwarty