OSTRY ŻÓŁTY SOS CHILLI Ostry żółty sos chilli KATEGORIE Dodatki Wegańskie Przetwory CZAS PRZYGOTOWANIA 30 MIN LICZBA PORCJI OCEŃ (średnia: 4.73)15 Michał@MilionSmaków Żółty i prosty. Ten sos to podstawowy ostry sos prawie z samych papryk, który świetnie nadaje się do wzmacniania smaku kanapek, obiadów, a nawet innych sosów. Jest dość wydajny, dlatego nie trzeba robić go dużo. Z drugiej strony w lodówce może wytrzymać otwarty nawet i kilka tygodni, więc jeśli planujemy go używać regularnie to nic nie stoi na przeszkodzie żeby jednak przygotować sobie aż kilka słoiczków ;) SKŁADNIKI 100 g papryki habanero1 papryka Bell żółta¼ szklanki octu spirytusowegopół szklanki wody1 łyżka mąki ziemniaczanej Wartości odżywcze i kalorie Na 100g (zmień) kCal 30 1,5% Bialko 0,9g 0,6% Weglow... 5,8g 2,9% Tluszcze 0,2g 0,3% 100g Na porcję (zmień) kCal Bialko Weglow... Tluszcze 1 Serving * procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal PRZYGOTOWANIE Pokrój żółtą paprykę w kostkę Z papryki habanero wyjmij nasionka (z nimi sos byłby ostrzejrzy, ale mniej jednorodny) Wrzuć do blendera kawałki papryki i wlej ocet i wodę Zmiksuj na gładką masę i wylej na patelnię Smaż często mieszając, aż odparuje i zacznie gęstnieć (około 20 minut) Rozprowadź w jednej czwartej szklanki ciepłej wody łyżkę mąki ziemniaczanej i wlej na patelnię Dokładnie rozmieszaj Zagotuj i przelej do wyparzonych słoików lub butelek (chyba, że chcesz go zużyć od razu) Otwarty wytrzyma w lodówce nawet dwa tygodnie