OWOCE ZAPIEKANE POD BEZOWĄ PIERZYNKĄ
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 35 MIN
  • LICZBA PORCJI 3
  • OCEŃ (średnia: 3.75)
Deser idealny w sezonie owocowym. Połączenie świeżych, kwaskowych czerwonych porzeczek i jagód oraz truskawek ze słodką bezą to istne niebo w gębie. Rozpływająca się w ustach kompozycja, w szczególności konsumowana na ciepło, sprawia, że mamy ochotę zatrzymać się w szalonym tempie dnia codziennego, usiąść gdzieś na chwilkę i pomarzyć...


SKŁADNIKI

70 g jagód

50 g czerwonych porzeczek

80 g truskawek

białko jajka

50 g białego cukru

Wartości odżywcze i kalorie
Na 100g (zmień)
kCal
102
5,1%
Bialko
1,9g
1,3%
Weglow...
22,4g
11,2%
Tluszcze
0,3g
0,5%
* procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal
PRZYGOTOWANIE

  1. Wszystkie owoce dokładnie umyć i ponakładać do kokilek (moje były o średnicy około 8-9 cm).
  2. Białko ubić na sztywną pianę. Dodawać stopniowo cukier dalej ubijając aż piana będzie lśniąca.
  3. Wyłożyć bezę na owoce i piec w temperaturze 180 stopni w pozycji termoobieg przez około 25 minut.
  4. Najlepiej podawać na ciepło.


Owoce zapiekane pod bezową pierzynką Przepis

Owoce zapiekane pod bezową pierzynką Przepis

Owoce zapiekane pod bezową pierzynką Przepis