OWSIANE PLACUSZKI Z MALINAMI
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 25 MIN
  • LICZBA PORCJI 2
  • OCEŃ (średnia: 3.85)
Wiosna już za pasem a to oznacza wysyp pysznych, polskich warzyw i owoców. Jeżeli, tak jak ja, nie możecie się już doczekać, umilcie sobie oczekiwanie zajadając pyszne śniadanie na bazie smażonych, owsianych placuszków polanych słodkim sosem malinowym. Ten pyszny sos przygotujecie z mrożonych polskich malin, które bez problemu kupicie w sklepach, np. w Biedronce. Osłodzony miodem dosłownie rozpływa się w ustach.
Przepis pochodzi z książki "Po prostu Nigella" Nigelli Lawson.


SKŁADNIKI

Ciasto

100 g płatków owsianych

szczypta soli

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1½ łyżeczki cynamonu

100 g mleka owsianego

jajko

1 łyżeczka aromatu waniliowego (najlepiej domowego)

olej roślinny (do smażenia)

Sos

150 g malin (świeżych lub mrożonych)

120 g miodu (płynnego)

Wartości odżywcze i kalorie
Na 100g (zmień)
kCal
170
8,5%
Bialko
4,2g
2,8%
Weglow...
32,9g
16,5%
Tluszcze
2,7g
4,6%
* procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal
PRZYGOTOWANIE

  1. W robocie kuchennym zmiksuj płatki owsiane i szczyptę soli. Dodaj proszek do pieczenia i cynamon. Wymieszaj. 
  2. Do ciasto dodaj mleko, rozkłócone jajko i ekstrakt waniliowy (najlepiej domowy). Dokładnie wymieszaj. 
  3. Zamrożone maliny podgrzej w rondelku razem z miodem, następnie zdejmij z ognia. 
  4. Na dużej patelni rozgrzej olej słonecznikowy. Łyżką nakładaj ciasto, formując płaskie placuszki. Smaż z obu stron aż się zarumienią. 
  5. Placuszki podawaj polane ciepłym sosem malinowym. 


Owsiane placuszki z malinami Przepis

Owsiane placuszki z malinami Przepis