OWSIANKA Z MIODEM I JEŻYNAMI
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 15 MIN
  • LICZBA PORCJI 2
  • OCEŃ (średnia: 2.67)
Sezonowa owsianka. W sam raz na śniadanie. O smaku decyduje w niej połączenie lekko kwaśnych jeżyn ze słodyczą miodu, który też dostarcza energi, żeby zacząć nowy dzień.
Jak każda owsianka, ta również ma ten plus, że wystarczy 15 minut i mamy gotowe śniadanie ;)


SKŁADNIKI

pół szklanki płatków owsianych

1 szklanka mleka 2%

szczypta soli

2 łyżki miodu

pół szklanki jeżyn

Wartości odżywcze i kalorie
Na 100g (zmień)
kCal
119
6%
Bialko
3,8g
2,5%
Weglow...
21,1g
10,5%
Tluszcze
2,2g
3,6%
* procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal
PRZYGOTOWANIE

  1. Wsyp płatki owsiane do garnka
  2. Zalej mlekiem i dodaj szczyptę soli
  3. Gotuj często mieszając aż owsianka osiągnie pożądaną gęstość (po około 10 minutach jest już tylko lekko płynna)
  4. Przełóż ją na talerze i wyłóż na nią miód
  5. Posyp jeżynami
  6. Smacznego


Owsianka z miodem i jeżynami Przepis

Owsianka z miodem i jeżynami Przepis