OWSIANKA Z MUSEM JABŁKOWYM, JABŁKAMI I CHIPSAMI JABŁKOWYMI
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 20 MIN
  • LICZBA PORCJI 2
  • OCEŃ (średnia: 4.33)
Klasyczna owsianka śniadaniowa, ale z jabłkami w trzech odsłonach - musem, chipsami i jabłkami na surowo. Ciekawa kompozycja, jeśli dodatkowo wzbogacimy smak o świeży imbir i mały dodatek miodu. Mamy gęstą, ale jeszcze płynną konsystencję owsianki z chrupiącymi jabłkami i wyraźnym, orzeźwiającym smaku.


SKŁADNIKI

3 szt. jabłek

1 łyżka świeżego imbiru

pół szklanki płatków owsianych pełnoziarnistych

1 szklanka mleka migdałowego

1 łyżka miodu

szczypta cynamonu

1 łyżeczka cukru trzcinowego

PRZYGOTOWANIE

  1. Obierz jabłka i wytnij z nich gniazda nasienne
  2. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni
  3. Pół jabłka pokrój w cienkie plasterki i ułóż na blasze do pieczenia
  4. Wstaw do piekarnika na 4 minuty
  5. Pozostałe pół jabłka i jedno całe wrzuć do blendera
  6. Dodaj pokrojony w kawałki imbir i zmiksuj na mus
  7. Do garnka wrzuć płatki owsiane i wlej mleko migdałowe
  8. Gotuj na małym ogniu około 8 minut aż zacznie gęstnieć
  9. Dodaj miód i cynamon i intensywnie mieszaj aż owsianka uzyska pożądaną konsystencję
  10. Przełóż ją na talerze, połóż na wierzch jabłko pokrojone w kostkę i dodaj chipsy
  11. Na koniec posyp delikatnie cukrem trzcinowym


Owsianka z musem jabłkowym, jabłkami i chipsami jabłkowymi Przepis