OWSIANKA Z MUSEM JABŁKOWYM, JABŁKAMI I CHIPSAMI JABŁKOWYMI Owsianka z musem jabłkowym, jabłkami i chipsami jabłkowymi KATEGORIE Śniadania Lekkie i zdrowe Owocowe pyszności CZAS PRZYGOTOWANIA 20 MIN LICZBA PORCJI 2 OCEŃ (średnia: 4.33)3 Michał@MilionSmaków Klasyczna owsianka śniadaniowa, ale z jabłkami w trzech odsłonach - musem, chipsami i jabłkami na surowo. Ciekawa kompozycja, jeśli dodatkowo wzbogacimy smak o świeży imbir i mały dodatek miodu. Mamy gęstą, ale jeszcze płynną konsystencję owsianki z chrupiącymi jabłkami i wyraźnym, orzeźwiającym smaku. SKŁADNIKI 3 szt. jabłek1 łyżka świeżego imbirupół szklanki płatków owsianych pełnoziarnistych1 szklanka mleka migdałowego1 łyżka mioduszczypta cynamonu1 łyżeczka cukru trzcinowego PRZYGOTOWANIE Obierz jabłka i wytnij z nich gniazda nasienne Rozgrzej piekarnik do 200 stopni Pół jabłka pokrój w cienkie plasterki i ułóż na blasze do pieczenia Wstaw do piekarnika na 4 minuty Pozostałe pół jabłka i jedno całe wrzuć do blendera Dodaj pokrojony w kawałki imbir i zmiksuj na mus Do garnka wrzuć płatki owsiane i wlej mleko migdałowe Gotuj na małym ogniu około 8 minut aż zacznie gęstnieć Dodaj miód i cynamon i intensywnie mieszaj aż owsianka uzyska pożądaną konsystencję Przełóż ją na talerze, połóż na wierzch jabłko pokrojone w kostkę i dodaj chipsy Na koniec posyp delikatnie cukrem trzcinowym