OWSIANKA Z MUSEM TRUSKAWKOWYM I MIGDAŁAMI
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 15 MIN
  • LICZBA PORCJI 2
  • OCEŃ (średnia: 3.5)
Latem owsianki święcą triumfy na moim stole a to za sprawą świeżych, polskich owoców dostępnych u nas przez te kilka miesięcy. W sezonie truskawkowym - a jakże, owsianka z truskawkami! Tym razem owoce zmiksowałam na mus i podałam z posiekanymi migdałami. Ta propozycja spodoba się również weganom - tradycyjne mleko zastąpione jest mlekiem z orzechów włoskich (uwielbiam!). Jeżeli macie kłopot ze znalezieniem takiego w sklepie, zastąpcie innym roślinnym.


SKŁADNIKI

1½ szklanki truskawek

1 szklanka mleka z orzechów włoskich

pół szklanki płatków owsianych

1 łyżeczka nasion chia

1 łyżeczka miodu

pół szklanki migdałów

PRZYGOTOWANIE

  1. Truskawki zmiksuj na mus. 
  2. W rondelku zagotuj mleko roślinne
  3. Wsyp płatki owsiane oraz nasiona chia. Gotuj aż owsianka zgęstnieje. 
  4. Zdejmij z ognia i wymieszaj z miodem
  5. Owsiankę przełóż do miseczek, posyp posiekanymi migdałami i polej musem truskawkowym. 


Owsianka z musem truskawkowym i migdałami Przepis

Owsianka z musem truskawkowym i migdałami Przepis