OWSIANKA Z MUSEM TRUSKAWKOWYM I MIGDAŁAMI Owsianka z musem truskawkowym i migdałami KATEGORIE Śniadania Lekkie i zdrowe Kuchnia polska Owocowe pyszności Wegańskie CZAS PRZYGOTOWANIA 15 MIN LICZBA PORCJI 2 OCEŃ (średnia: 3.5)14 Kasia@MilionSmaków Latem owsianki święcą triumfy na moim stole a to za sprawą świeżych, polskich owoców dostępnych u nas przez te kilka miesięcy. W sezonie truskawkowym - a jakże, owsianka z truskawkami! Tym razem owoce zmiksowałam na mus i podałam z posiekanymi migdałami. Ta propozycja spodoba się również weganom - tradycyjne mleko zastąpione jest mlekiem z orzechów włoskich (uwielbiam!). Jeżeli macie kłopot ze znalezieniem takiego w sklepie, zastąpcie innym roślinnym. SKŁADNIKI 1½ szklanki truskawek1 szklanka mleka z orzechów włoskichpół szklanki płatków owsianych1 łyżeczka nasion chia1 łyżeczka miodupół szklanki migdałów PRZYGOTOWANIE Truskawki zmiksuj na mus. W rondelku zagotuj mleko roślinne. Wsyp płatki owsiane oraz nasiona chia. Gotuj aż owsianka zgęstnieje. Zdejmij z ognia i wymieszaj z miodem. Owsiankę przełóż do miseczek, posyp posiekanymi migdałami i polej musem truskawkowym.