PĄCZKI
KATEGORIE
Słodkości
Czy można jeść w ciąży?
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 100 MIN
  • LICZBA PORCJI 35
  • OCEŃ (średnia: 5)
Ulubione w mojej rodzinie i przygotowywane nie tylko w Tłusty Czwartek tradycyjne pączki z nadzieniem powidłowym lub wiśniowym to istne niebo w gębie. Mimo, że to prawdziwe bomby kaloryczne, ciężko się od nich oderwać... Najlepsze robi oczywiście Teściowa:)


SKŁADNIKI

1 kg mąki pszennej (plus około 1 szklanka do podsypania)

6 szt. żółtek

jajko

pół szklanki białego cukru

1½ szklanki mleka 2%

pół szklanki śmietany kremówki 36%

120 g drożdży

125 g masła (rozpuszczonego)

2 łyżki rumu

1 łyżka oleju roślinnego

2 kg smalcu (na duże naczynie do smażenia, jeśli robimy w mniejszym, ilość smalcu odpowiednio zmniejszyć)

powidła śliwkowe

konfitura wiśniowa

szczypta soli

lukier

cukier puder

woda

Wartości odżywcze i kalorie
Na 100g (zmień)
kCal
595
29,8%
Bialko
3,6g
2,4%
Weglow...
21,4g
10,7%
Tluszcze
54,7g
91,2%
* procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal
PRZYGOTOWANIE

  1. Drożdże wymieszać z 1 łyżką mleka, 1 łyżką cukru oraz 1 łyżką mąki i odstawić.
  2. Mleko podgrzać ze śmietaną (nie gotować).
  3. Żółtka i jajko zmiksować z cukrem i szczyptą soli na puszystą masę. Zalać ją lekko przestudzonym mlekiem ze śmietaną, dodać mąkę, mieszankę z drożdżami, masło, rum, olej i zagnieść delikatnie ciasto.
  4. Odstawić w ciepłe miejsce pod przykryciem aż zwiększy swoją objętość. Podsypać po bokach mąką, aby ciasto nie przyklejało sie do miski.
  5. Ciasto wyłożyć na stolnicę i rozłożyć na grubość około 2,5 - 3 cm.
  6. Pokroić w kwadraty o boku około 6 cm.
  7. Na środek każdego wyłożyć po łyżeczce powideł lub konfitury wiśniowej i dokładnie skleić bokami formując okrągłe pączki.
  8. Rozgrzać dobrze smalec (na próbę wrzucić kawałek chleba ze skórką, jeśli zacznie się rumienić zmniejszyć ogień i zacząć smażyć pączki).
  9. Pączki smażyć porcjami z dwóch stron i odkładać na naczynie z ręcznikiem papierowym aby odcisnąć nadmiar tłuszczu.
  10. Gotowe pączki polukrować mieszanką cukru pudru i wody.
  11. Najlepiej smakują jeszcze ciepłe.


Pączki Przepis

Pączki Przepis