PĄCZUSZKI Z RICOTTY
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 75 MIN
  • LICZBA PORCJI 60
  • OCEŃ (średnia: 5)
To danie okazało się strzałem w dziesiątkę na sylwestrowej imprezie. Pączuszki efektownie się prezentują na karnawałowej imprezie, delikatnie pachną cynamonem i po prostu rozpływają się w ustach. Ułożone na dużej paterze wprost zachęcają do spałaszowania ich.
Głównym składnikiem ciasta jest serek ricotta, który dodaje mu miękkości i delikatności. Po wymieszaniu z pozostałymi składnikami smażymy pączuszki na głębokim tłuszczu a przed podaniem posypujemy cukrem pudrem. I tyle.
Przygotujcie racuszki kilka godzin przed przyjściem gości żeby były świeże. A zdecydowanie najlepiej smakują na ciepło, dopiero co usmażone.


SKŁADNIKI

500 g sera ricotta

5 szt. jajek

190 g mąki pszennej

3½ łyżeczki proszku do pieczenia

2½ łyżki białego cukru

1½ łyżeczki cynamonu

1½ łyżeczki aromatu waniliowego (najlepiej naturalnego ekstraktu)

szczypta soli

1 l oleju rzepakowego (do smażenia)

4 łyżki cukru pudru (do posypania)

Wartości odżywcze i kalorie
Na 100g (zmień)
kCal
518
25,9%
Bialko
5,6g
3,7%
Weglow...
11,4g
5,7%
Tluszcze
50,7g
84,5%
* procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal
PRZYGOTOWANIE

  1. Wszystkie składniki z wyjątkiem oleju i cukru pudru wymieszaj szybko na najniższych obrotach miksera. 
  2. Do szerokiego garnka wlej olej (do wysokości ok. 2 cm) i bardzo dobrze go rozgrzej. 
  3. Przed rozpoczęciem smażenia wrzuć do garnka mały kawałek ciasta - powinien od razu zacząć skwierczeć co oznacza, że olej jest dobrze rozgrzany. 
  4. W zależności od szerokości garnka nakładaj po 6-8 łyżeczek ciasta. 
  5. Smaż aż się zarumienią z obu stron (po kilka minut) a następnie wyjmij łyżką cedzakową i połóż na ręczniku papierowym, który odsączy nadmiar tłuszczu. 
  6. Przed samym podaniem posyp cukrem pudrem.


Pączuszki z ricotty Przepis

Pączuszki z ricotty Przepis