PAD THAI
KATEGORIE
Kuchnia azjatycka
Czy można jeść w ciąży?
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 20 MIN
  • LICZBA PORCJI 2
  • OCEŃ (średnia: 3.74)
Pad thai to narodowe danie Tajlandii. Jego podstawą jest makaron ryżowy smażony z jajkiem, tofu i sosem z tamaryndowca. Podaje się go przede wszystkim jako street food lub w lokalnych restauracjach. Danie zrobiło się bardzo popularne dopiero podczas drugiej wojny światowej i jest nieodłączną częścią kultury do dziś.
Jako dodatek pojawia się też często szczypiorek, krewetki, kraby, czy kurczak. Obecnie można też spotkać wersje z wołowiną lub wieprzowiną, jednak te składniki nie trafiały się w oryginalnych przepisach.


SKŁADNIKI

100 g makaronu ryżowego

1 opakowanie tofu wędzonego

2 szt. cebuli dymki

2 opakowania szczypiorku

marchewka

1 łyżka oleju arachidowego

2 szt. jajek

4 łyżki orzeszków ziemnych

pół szklanki kiełków rzodkiewki

¼ szklanki sosu Sriracha

pół szklanki sosu Pad Thai

2 ząbki czosnku świeżego

PRZYGOTOWANIE

  1. Zalej makaron ryżowy wodą i odstaw na 4 minuty (później odcedź)
  2. Przygotuj składniki
  3. Tofu pokrój w kostkę o boku około pół centymetra
  4. Dymkę posiekaj a szczypiorek pokrój w dwucentymetrowe paski
  5. Marchewkę posiekaj na cienkie paski o długości około 3 centymetrów
  6. Rozgrzej wok aż zacznie dymić i wlej do niego olej arachidowy
  7. Rozprowadź go po ściankach przechylając wok
  8. Wbij jajka i mieszaj energicznie aż się zetną
  9. Dorzuć marchewkę i mieszaj jeszcze 3 minuty
  10. Dodaj makaron i smaż przez 2 minuty
  11. Dodaj pozostałe składniki (poza szczypiorkiem, orzechami i kiełkami)
  12. Dokładnie wymieszaj i smaż jeszcze 2 - 3 minuty
  13. Przed podaniem posyp szczypiorkiem, posiekanymi orzechami i kiełkami


Pad Thai Przepis

Pad Thai Przepis