PANCAKES Z TRUSKAWKAMI I SYROPEM KLONOWYM
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 30 MIN
  • LICZBA PORCJI 2
  • OCEŃ (średnia: 3.5)
Wspaniałe, miękkie amerykańskie naleśniki w bardziej odchudzonym wydaniu niż oryginał:) Nie ma tu dużo tłuszczu, mleko zastąpiłam jogurtem, nie dodałam też proszku do pieczenia, tylko jedną łyżeczkę sody. Także cukru nie potrzeba dużo, gdyż dodatek truskawek i syropu klonowego dostarcza zadowalającej słodyczy.


SKŁADNIKI

150 g jogurtu naturalnego

jajko

2 łyżki oleju kokosowego (rozpuszczonego)

90 g mąki pszennej

1 łyżka cukru waniliowego

1 łyżeczka sody oczyszczonej

2 łyżki syropu klonowego

truskawki (około 15-20 sztuk)

olej roślinny (do smażenia, może być kokosowy)

Wartości odżywcze i kalorie
Na 100g (zmień)
kCal
220
11%
Bialko
5,9g
3,9%
Weglow...
27,2g
13,6%
Tluszcze
10g
16,6%
* procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal
PRZYGOTOWANIE

  1. Połączyć jogurt z jajkiem i olejem kokosowym.
  2. Dodać mąkę, cukier waniliowy, sodę i wszystko dokładnie wymieszać.
  3. Na patelni rozgrzać olej i smażyć niewielkie placuszki do zarumienienia, po czym przewrócić na drugą stronę.
  4. Truskawki obrać, dokładnie umyć i pokroić w mniejsze kawałki, które należy umieścić na gotowych pancakesach.
  5. Całość polać syropem klonowym.


Pancakes z truskawkami i syropem klonowym Przepis

Pancakes z truskawkami i syropem klonowym Przepis