PANI WALEWSKA
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 90 MIN
  • LICZBA PORCJI 24
  • OCEŃ (średnia: 3.67)
Przepis na kultowe ciasto zwane też Pychotką znajduje się w wielu książkach kucharskich, a także w rodzinnych zeszytach z przepisami. Ten jest połączeniem kilku z nich. Efekt jest naprawdę zadowalający i pyszny. Wspaniale kruche ciasto doskonale współgra z warstwą bezową, czarnymi porzeczkami i kremową masą budyniową. Istna pychotka!


SKŁADNIKI

Ciasto

450 g mąki pszennej

200 g masła

50 g cukru pudru

6 szt. żółtek

1 łyżeczka proszku do pieczenia

Krem

2 szklanki mleka 2%

170 g masła (miękkiego)

3 łyżki mąki pszennej

3 łyżki mąki ziemniaczanej

2 szt. żółtek

2 łyżki białego cukru

1 opakowanie cukru waniliowego

1 łyżka likieru amaretto

Beza

6 szt. białek jajek

1½ szklanki białego cukru

Nadzienie

300 g dżemu (z czarnej porzeczki)

100 g płatków migdałowych

Wartości odżywcze i kalorie
Na 100g (zmień)
kCal
329
16,5%
Bialko
5,3g
3,5%
Weglow...
41g
20,5%
Tluszcze
16,2g
27%
* procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal
PRZYGOTOWANIE

  1. Wszystkie składniki na kruche ciasto zagnieść i podzielić na pół.
  2. Jedną część ciasta rozwałkować i przełożyć do formy o wymiarach około 36 x 22 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Jeśli mamy dwie identyczne formy, to samo zrobić z drugą połową ciasta. Jeśli nie, musimy poniższe czynności związane z pieczeniem zrobić jedna po drugiej.
  3. Białka z masy bezowej ubić na sztywną pianę. Dodawać stopniowo cukier dalej miksując aż piana będzie błyszcząca.
  4. Ciasto posmarować połową dżemu z czarnej porzeczki i przykryć połową masy bezowej. Na to wsypać połowę płatków migdałowych.
  5. To samo zrobić na drugiej blaszce i piec równocześnie w piekarniku ustawionym na 175 stopni w pozycji termoobieg przez około 40-45 minut.
  6. Placki odstawić do wystygnięcia i zająć się przygotowaniem kremu.
  7. Szklankę mleka zagotować z cukrami, a drugą zmiksować z żółtkami i mąką, po czym dodać ją do gotującego się mleka i chwilę gotować. Następnie odstawić z ognia i wystudzić.
  8. Masło dobrze utrzeć stopniowo dodając ostudzoną powyżej masę budyniową. Dalej miksując dodać amaretto.
  9. Wystudzone placki przełożyć masą kremową i schłodzić w lodówce przez kilka godzin.


Pani Walewska Przepis

Pani Walewska Przepis

Pani Walewska Przepis