PANNA COTTA Z MUSEM TRUSKAWKOWYM Panna cotta z musem truskawkowym KATEGORIE Słodkości Kuchnia włoska Bezglutenowe CZAS PRZYGOTOWANIA 20 MIN LICZBA PORCJI 4 OCEŃ (średnia: 3.83)24 Michał@MilionSmaków Panna cotta to klasyczny włoski deser. Robi się go szybko i zaledwie z kilku składników a smakuje pysznie. Można go podawać z dowolnymi dodatkami - mi smakuje najbardziej polany musem z truskawek i białą czekoladą. SKŁADNIKI Ciasto500 ml śmietany kremówki 36%1 opakowanie cukru waniliowego1½ łyżeczki żelatynySos IIpół opakowania czekolady białejSos I250 g truskawek2 łyżki białego cukru Wartości odżywcze i kalorie Na 100g (zmień) kCal 268 13,4% Bialko 2,1g 1,4% Weglow... 10,9g 5,5% Tluszcze 23,9g 39,9% 100g Na porcję (zmień) kCal 559 28% Bialko 4,4g 2,9% Weglow... 22,8g 11,4% Tluszcze 50,1g 83,4% 1 Serving * procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal PRZYGOTOWANIE Śmietanę wlać do garnka i podgrzewać aż się zagotujeDodać cukier waniliowy i wymieszaćGotować na małym ogniu 10 minut mieszając, żeby się nie przypaliłaŻelatynę zalać 2 łyżkami zimnej wody żeby napęczniałaZdjąć śmietanę z palnika i dobrze rozmieszać z żelatynąPrzelać do małych foremek lub miseczek i po przestygnięciu wstawić do lodówki (najlepiej na noc)Truskawki umyć i włożyć do blenderaDodać cukier i dokładnie zmiksowaćBiałą czekoladę włożyć do woreczka foliowego i zanurzyć we wrzątku aż się rozpuściForemki z panna cottą włożyć na 5 sekund do gorącej wody (po sam brzeg, ale tak, żeby nie zalać samego deseru, bo zrobi się płynny)Odwrócić szybko foremki do góry nogami na talerz - deser powinien zostać na nim jak podniesiemy foremkęPolać musem truskawkowym i rozpuszczoną białą czekoladą (w tym celu najlepiej wyciąć małą dziurkę w woreczku foliowymPodawać od razu