PANNA COTTA Z MUSEM TRUSKAWKOWYM
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 20 MIN
  • LICZBA PORCJI 4
  • OCEŃ (średnia: 3.83)
Panna cotta to klasyczny włoski deser. Robi się go szybko i zaledwie z kilku składników a smakuje pysznie.
Można go podawać z dowolnymi dodatkami - mi smakuje najbardziej polany musem z truskawek i białą czekoladą.


SKŁADNIKI

Ciasto

500 ml śmietany kremówki 36%

1 opakowanie cukru waniliowego

1½ łyżeczki żelatyny

Sos II

pół opakowania czekolady białej

Sos I

250 g truskawek

2 łyżki białego cukru

Wartości odżywcze i kalorie
Na 100g (zmień)
kCal
268
13,4%
Bialko
2,1g
1,4%
Weglow...
10,9g
5,5%
Tluszcze
23,9g
39,9%
* procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal
PRZYGOTOWANIE

  1. Śmietanę wlać do garnka i podgrzewać aż się zagotuje
  2. Dodać cukier waniliowy i wymieszać
  3. Gotować na małym ogniu 10 minut mieszając, żeby się nie przypaliła
  4. Żelatynę zalać 2 łyżkami zimnej wody żeby napęczniała
  5. Zdjąć śmietanę z palnika i dobrze rozmieszać z żelatyną
  6. Przelać do małych foremek lub miseczek i po przestygnięciu wstawić do lodówki (najlepiej na noc)
  7. Truskawki umyć i włożyć do blendera
  8. Dodać cukier i dokładnie zmiksować
  9. Białą czekoladę włożyć do woreczka foliowego i zanurzyć we wrzątku aż się rozpuści
  10. Foremki z panna cottą włożyć na 5 sekund do gorącej wody (po sam brzeg, ale tak, żeby nie zalać samego deseru, bo zrobi się płynny)
  11. Odwrócić szybko foremki do góry nogami na talerz - deser powinien zostać na nim jak podniesiemy foremkę
  12. Polać musem truskawkowym i rozpuszczoną białą czekoladą (w tym celu najlepiej wyciąć małą dziurkę w woreczku foliowym
  13. Podawać od razu


Panna cotta z musem truskawkowym Przepis

Panna cotta z musem truskawkowym Przepis

Panna cotta z musem truskawkowym Przepis