PARÓWKA W SZLAFROKU Parówka w szlafroku KATEGORIE Przekąski CZAS PRZYGOTOWANIA 25 MIN LICZBA PORCJI 6 OCEŃ (średnia: 4)2 Michał@MilionSmaków Pyszna i szybka przekąska. Smakuje dobrze na zimno, ale doskonale na gorąco - świeżo po zrobieniu. Dodatkowym atutem jest to, że takie parówki można maczać w dowolnym sosie lub kilku i w ten sposób wzbogacać smak. SKŁADNIKI 1 opakowanie ciasta francuskiego6 szt. parówek (do standardowego gotowego ciasta francuskiego)6 plasterków sera żółtego Wartości odżywcze i kalorie Na 100g (zmień) kCal 427 21,3% Bialko 11,2g 7,5% Weglow... 18,5g 9,2% Tluszcze 34,5g 57,4% 100g Na porcję (zmień) kCal 494 24,7% Bialko 13g 8,7% Weglow... 21,4g 10,7% Tluszcze 39,9g 66,5% 1 Serving * procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal PRZYGOTOWANIE Rozłożyć ciasto francuskie na blacie (zostawiając na papierze)Położyć na cieście plasterek sera a na jego środku parówkę tak żeby wystawała około 2 cm.Obkroić ciasto dokoła sera tak żeby zostało z jednej strony i na dole około pół centymetra do sklejeniaZawinąć parówkę w ciasto i zlepić dół ciasta (wystający poza parówkę i ser)Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na około 15 minut (jeśli będą za mało rumiane to potrzymać jeszcze z 5 minut)Przed podaniem najlepiej odstawić na 5 minut żeby trochę ostygły - wtedy można jeść palcamiPoza musztardą i ketchupem idealnie komponuje się z sosem czosnkowo - koperkowym