PARÓWKA W SZLAFROKU
KATEGORIE
Przekąski
Czy można jeść w ciąży?
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 25 MIN
  • LICZBA PORCJI 6
  • OCEŃ (średnia: 4)
Pyszna i szybka przekąska. Smakuje dobrze na zimno, ale doskonale na gorąco - świeżo po zrobieniu.
Dodatkowym atutem jest to, że takie parówki można maczać w dowolnym sosie lub kilku i w ten sposób wzbogacać smak.


SKŁADNIKI

1 opakowanie ciasta francuskiego

6 szt. parówek (do standardowego gotowego ciasta francuskiego)

6 plasterków sera żółtego

Wartości odżywcze i kalorie
Na 100g (zmień)
kCal
427
21,3%
Bialko
11,2g
7,5%
Weglow...
18,5g
9,2%
Tluszcze
34,5g
57,4%
* procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal
PRZYGOTOWANIE

  1. Rozłożyć ciasto francuskie na blacie (zostawiając na papierze)
  2. Położyć na cieście plasterek sera a na jego środku parówkę tak żeby wystawała około 2 cm.
  3. Obkroić ciasto dokoła sera tak żeby zostało z jednej strony i na dole około pół centymetra do sklejenia
  4. Zawinąć parówkę w ciasto i zlepić dół ciasta (wystający poza parówkę i ser)
  5. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na około 15 minut (jeśli będą za mało rumiane to potrzymać jeszcze z 5 minut)
  6. Przed podaniem najlepiej odstawić na 5 minut żeby trochę ostygły - wtedy można jeść palcami
  7. Poza musztardą i ketchupem idealnie komponuje się z sosem czosnkowo - koperkowym


Parówka w szlafroku Przepis

Parówka w szlafroku Przepis