PASTA JAJECZNA Pasta jajeczna KATEGORIE Śniadania Wegetariańskie Dodatki Bezglutenowe CZAS PRZYGOTOWANIA 20 MIN LICZBA PORCJI 15 OCEŃ (średnia: 1)1 Michał@MilionSmaków Bardzo stary i doskonale sprawdzony przepis mojej mamy. Prosta pasta jajeczna bez zbędnych składników. Można stworzyć nieskończenie wiele wariacji tej pasy dokładając różne dodatki - jak paprykę, szczypiorek, cebulę, ogórek, itd. Jednak o jej niepowtarzalnym smaku decyduje szczypta rzadko spotykanej w polskiej kuchni przyprawy - kozieradki. SKŁADNIKI 5 szt. jajek2 łyżki natki pietruszkipół łyżeczki soliszczypta mielonego pieprzuszczypta kozieradki (mielonej) Wartości odżywcze i kalorie Na 100g (zmień) kCal 135 6,8% Bialko 11,9g 7,9% Weglow... 1,3g 0,6% Tluszcze 8,7g 14,5% 100g Na porcję (zmień) kCal 30 1,5% Bialko 2,6g 1,7% Weglow... 0,3g 0,1% Tluszcze 1,9g 3,2% 1 Serving * procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal PRZYGOTOWANIE Jajka ugotować na twardo i ostudzićJajka obrać i pokroić na mniejsze części (wystarczy na ćwiartki)Przyprawy i jajka włożyć do miski i rozgnieść widelcemRozgniatać i mieszać do uzyskania jednolitej masyPastę można jeść od razu, ale najlepiej odstawić do przegryzieniaJeśli pasta będzie się wam wydawać za sucha można dodać łyżkę majonezuKozieradki należy dodać tylko szczyptę, bo ma bardzo wyraźny smak. Jak pasta się przegryzie to można dodać według uznania więcej - trzeba uważać, żeby nie zdominowała smaku całkowicieDo tej wersji podstawowej można (i warto) dodać np posiekaną drobno paprykę lub inne ulubione składnikiŚwietnie się komponuje ze świeżą bułką, masłem i pomidorem - polecam