PASTA JAJECZNA
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 20 MIN
  • LICZBA PORCJI 15
  • OCEŃ (średnia: 1)
Bardzo stary i doskonale sprawdzony przepis mojej mamy. Prosta pasta jajeczna bez zbędnych składników. Można stworzyć nieskończenie wiele wariacji tej pasy dokładając różne dodatki - jak paprykę, szczypiorek, cebulę, ogórek, itd. Jednak o jej niepowtarzalnym smaku decyduje szczypta rzadko spotykanej w polskiej kuchni przyprawy - kozieradki.


SKŁADNIKI

5 szt. jajek

2 łyżki natki pietruszki

pół łyżeczki soli

szczypta mielonego pieprzu

szczypta kozieradki (mielonej)

Wartości odżywcze i kalorie
Na 100g (zmień)
kCal
135
6,8%
Bialko
11,9g
7,9%
Weglow...
1,3g
0,6%
Tluszcze
8,7g
14,5%
* procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal
PRZYGOTOWANIE

  1. Jajka ugotować na twardo i ostudzić
  2. Jajka obrać i pokroić na mniejsze części (wystarczy na ćwiartki)
  3. Przyprawy i jajka włożyć do miski i rozgnieść widelcem
  4. Rozgniatać i mieszać do uzyskania jednolitej masy
  5. Pastę można jeść od razu, ale najlepiej odstawić do przegryzienia
  1. Jeśli pasta będzie się wam wydawać za sucha można dodać łyżkę majonezu
  2. Kozieradki należy dodać tylko szczyptę, bo ma bardzo wyraźny smak. Jak pasta się przegryzie to można dodać według uznania więcej - trzeba uważać, żeby nie zdominowała smaku całkowicie
  3. Do tej wersji podstawowej można (i warto) dodać np posiekaną drobno paprykę lub inne ulubione składniki
  4. Świetnie się komponuje ze świeżą bułką, masłem i pomidorem - polecam


Pasta jajeczna Przepis

Pasta jajeczna Przepis

Pasta jajeczna Przepis