PASTA JAJECZNA Z AWOKADO I SZCZYPIORKIEM Pasta jajeczna z awokado i szczypiorkiem KATEGORIE Śniadania Wegetariańskie Kuchnia polska Dodatki CZAS PRZYGOTOWANIA 20 MIN LICZBA PORCJI 8 OCEŃ (średnia: 3.17)3 Kasia@MilionSmaków Pasty jajeczne są jednym z moich ulubionych dodatków do kanapek. Kawałki świeżej bagietki podane z taką pastą przygotowuję często, gdy przychodzą goście - znikają błyskawicznie. W tej paście wykorzystałam moje ulubione połączenie czyli ugotowane jajka i awokado. Ostrości dodaje cebulka i szczypiorek. SKŁADNIKI 6 szt. jajek2 szt. awokado3 łyżki soku z cytryny1 cebula (mała)100 g sera żółtego (wędzonego)2 łyżki jogurtu greckiego1 łyżka majonezusólpieprz czarny mielony Wartości odżywcze i kalorie Na 100g (zmień) kCal 148 7,4% Bialko 7,4g 4,9% Weglow... 4,9g 2,5% Tluszcze 11,5g 19,1% 100g Na porcję (zmień) kCal 208 10,4% Bialko 10,4g 6,9% Weglow... 6,9g 3,5% Tluszcze 16,1g 26,8% 1 Serving * procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal PRZYGOTOWANIE Jajka ugotuj na twardo (ok. 10 minut). Po ugotowaniu przelej je zimną wodą i obierz ze skorupek. Awokado przetnij na połówki, wydrąż pestkę i łyżeczką wybierz miąższ ze środka. Do robota kuchennego wrzuć ugotowane jajka, miąższ z awokado, sok z cytryny, cebulę, wędzony żółty ser, majonez i jogurt grecki. Całość zmiksuj do konsystencji pasty. Dopraw solą i pieprzem.