PASTA JAJECZNA Z PAPRYKĄ Pasta jajeczna z papryką KATEGORIE Śniadania Wegetariańskie Lekkie i zdrowe Dodatki Bezglutenowe CZAS PRZYGOTOWANIA 20 MIN LICZBA PORCJI 8 OCEŃ (średnia: 3.72)32 Michał@MilionSmaków Doskonała pasta jajeczna mojej mamy w wersji z papryką i szczypiorkiem. Pasta składa się tylko z jajek i przypraw, bez dodatku majonezu - jest więc lżejsza niż inne tego typu pasty. Wyraźniej też czuć smak dodatków. Do bazowej wersji tej pasty jajecznej dodamy dziś również ser żółty - nie tylko po to, by dodać nową nutę smakową, ale też żeby pasta była bardziej sycąca. SKŁADNIKI 5 szt. jajek50 g sera żółtegopół łyżeczki soli2 szczypty mielonego pieprzuszczypta kozieradkipół czerwonej papryki3 łyżki szczypiorku (posiekanego) Wartości odżywcze i kalorie Na 100g (zmień) kCal 134 6,7% Bialko 10,9g 7,3% Weglow... 1,9g 0,9% Tluszcze 8,9g 14,9% 100g Na porcję (zmień) kCal 81 4% Bialko 6,6g 4,4% Weglow... 1,1g 0,6% Tluszcze 5,4g 8,9% 1 Serving * procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal PRZYGOTOWANIE Jajka ugotuj na twardo i ostudźPo obraniu pokrój je na ćwiartki, przełóż do miski i rozgnieć widelcemSer zetrzyj na tarce o bardzo małych oczkach i dodaj do jajekDosyp przyprawy i bardzo dokładnie wymieszajDrobno posiekaj paprykę i szczypiorek i dodaj do pastyWymieszaj, żeby składniki się dobrze rozprowadziłyPasta najlepiej smakuje na drugi dzień jak się dobrze przegryzie, ale można ją jeść od razu ;)