PASTA JAJECZNA Z PAPRYKĄ
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 20 MIN
  • LICZBA PORCJI 8
  • OCEŃ (średnia: 3.72)
Doskonała pasta jajeczna mojej mamy w wersji z papryką i szczypiorkiem. Pasta składa się tylko z jajek i przypraw, bez dodatku majonezu - jest więc lżejsza niż inne tego typu pasty. Wyraźniej też czuć smak dodatków.
Do bazowej wersji tej pasty jajecznej dodamy dziś również ser żółty - nie tylko po to, by dodać nową nutę smakową, ale też żeby pasta była bardziej sycąca.


SKŁADNIKI

5 szt. jajek

50 g sera żółtego

pół łyżeczki soli

2 szczypty mielonego pieprzu

szczypta kozieradki

pół czerwonej papryki

3 łyżki szczypiorku (posiekanego)

Wartości odżywcze i kalorie
Na 100g (zmień)
kCal
134
6,7%
Bialko
10,9g
7,3%
Weglow...
1,9g
0,9%
Tluszcze
8,9g
14,9%
* procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal
PRZYGOTOWANIE

  1. Jajka ugotuj na twardo i ostudź
  2. Po obraniu pokrój je na ćwiartki, przełóż do miski i rozgnieć widelcem
  3. Ser zetrzyj na tarce o bardzo małych oczkach i dodaj do jajek
  4. Dosyp przyprawy i bardzo dokładnie wymieszaj
  5. Drobno posiekaj paprykę i szczypiorek i dodaj do pasty
  6. Wymieszaj, żeby składniki się dobrze rozprowadziły
  7. Pasta najlepiej smakuje na drugi dzień jak się dobrze przegryzie, ale można ją jeść od razu ;)


Pasta jajeczna z papryką Przepis

Pasta jajeczna z papryką Przepis