PASTA KANAPKOWA Z MAKRELI Pasta kanapkowa z makreli KATEGORIE Lekkie i zdrowe Kuchnia polska Dodatki CZAS PRZYGOTOWANIA 15 MIN LICZBA PORCJI 12 OCEŃ (średnia: 3.75)4 Michał@MilionSmaków Przepis z zeszytu mamy - a to już gwarantuje, że będzie smaczny. To typowa pasta kanapkowa o gęstej konsystencji z makrelą i odpowiednimi dodatkami, które razem tworzą smak, którego nie trafimy w sklepie kupując gotową pastę. Przygotowuje się ją błyskawicznie i można ją podawać od razu, co sprawia, że jest to wprost idealne danie śniadaniowe. SKŁADNIKI 1 makrela wędzona1 cebula szalotka1 jajko4 łyżki szczypiorku4 łyżki natki pietruszki1 ogórek kiszony (może być z octu)1 łyżeczka majonezu1 łyżeczka musztardy sarepskiej2 szczypty soli2 szczypty mielonego pieprzu PRZYGOTOWANIE Ugotuj jajko na twardo i szybko schłodź je zimną wodą Rozdrobnij bardzo dokładnie makrelę palcami wybierając ości Przełoż ją do miski Drobno poszatkuj szalotkę, szczypiorek, natkę pietruszki i dodaj do ryby Pokrój jajko i ogórka w kosteczkę i dodaj do pasty razem z sokiem, który z niego wyciekł na deskę Teraz dołóż majonez i musztardę i wszystko dokładnie wymieszaj Dopraw do smaku solą i pieprzem i ponownie wymieszaj Pasta najlepiej smakuje ze świeżym pieczywem