PASTA KANAPKOWA Z MAKRELI
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 15 MIN
  • LICZBA PORCJI 12
  • OCEŃ (średnia: 3.75)
Przepis z zeszytu mamy - a to już gwarantuje, że będzie smaczny. To typowa pasta kanapkowa o gęstej konsystencji z makrelą i odpowiednimi dodatkami, które razem tworzą smak, którego nie trafimy w sklepie kupując gotową pastę.
Przygotowuje się ją błyskawicznie i można ją podawać od razu, co sprawia, że jest to wprost idealne danie śniadaniowe.


SKŁADNIKI

makrela wędzona

cebula szalotka

jajko

4 łyżki szczypiorku

4 łyżki natki pietruszki

ogórek kiszony (może być z octu)

1 łyżeczka majonezu

1 łyżeczka musztardy sarepskiej

2 szczypty soli

2 szczypty mielonego pieprzu

PRZYGOTOWANIE

  1. Ugotuj jajko na twardo i szybko schłodź je zimną wodą
  2. Rozdrobnij bardzo dokładnie makrelę palcami wybierając ości
  3. Przełoż ją do miski
  4. Drobno poszatkuj szalotkę, szczypiorek, natkę pietruszki i dodaj do ryby
  5. Pokrój jajko i ogórka w kosteczkę i dodaj do pasty razem z sokiem, który z niego wyciekł na deskę
  6. Teraz dołóż majonez i musztardę i wszystko dokładnie wymieszaj
  7. Dopraw do smaku solą i pieprzem i ponownie wymieszaj
  8. Pasta najlepiej smakuje ze świeżym pieczywem


Pasta kanapkowa z makreli Przepis

Pasta kanapkowa z makreli Przepis