PASTA TWAROGOWA Z MAKRELI I OGÓRKA KISZONEGO
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 15 MIN
  • LICZBA PORCJI 6
  • OCEŃ (średnia: 5)
Uwielbiam smarowidła do chleba i ta pasta jest zdecydowanie na liście moich faworytów. Wracam do tego przepisu regularnie, zwłaszcza zimą, kiedy wybór świeżych warzyw na kanapki jest mocno ograniczony a kanapki z serem szybko mi się nudzą ;)
Zaletą tego przepisu jest brak konieczności gotowania czegokolwiek. Tę pastę przygotujesz 15 minut przed kolacją czy śniadaniem.


SKŁADNIKI

makrela wędzona

cebula szalotka

2 łyżki natki pietruszki

2 szt. ogórka kiszonego

150 g serka Almette (śmietankowego)

1 łyżeczka majonezu

1 łyżeczka musztardy sarepskiej

szczypta soli

szczypta czarnego pieprzu w ziarnach

szczypta słodkiej papryki mielonej

PRZYGOTOWANIE

  1. Makrelę dokładnie rozdrobnij palcami wybierając wszystkie ości. Przełóż do miseczki.
  2. Drobno poszatkuj szalotkę oraz natkę pietruszki i dodaj je do ryby.
  3. Pokrój ogórka kiszonego w drobną kostkę i dodaj do miseczki z pastą razem z sokiem, który z niego wyciekł na deskę.
  4. Dodaj serek twarogowy, majonez i musztardę. Wszystko dokładnie wymieszaj. 
  5. Dopraw do smaku solą, pieprzem oraz słodką papryką. Wymieszaj.
  6. Podawaj ze świeżym pieczywem. 


Pasta twarogowa z makreli i ogórka kiszonego Przepis

Pasta twarogowa z makreli i ogórka kiszonego Przepis