PASTA Z JAJEK, AWOKADO I SERA FETA
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 20 MIN
  • LICZBA PORCJI 4
  • OCEŃ (średnia: 3.58)
Uwielbiam pasy jajeczne w różnych wersjach. W połączeniu z awokado są zdrowsze (nie trzeba np dawać majonezu) i bardziej sycące. Dodatek sera feta daje bardzo ciekawy smak, który później na kanapkach komponuje się z wieloma różnymi dodatkami.


SKŁADNIKI

2 szt. jajek

pół awokado

2 łyżki sera feta

2 szczypty mielonego pieprzu

Wartości odżywcze i kalorie
Na 100g (zmień)
kCal
165
8,2%
Bialko
8,4g
5,6%
Weglow...
4,6g
2,3%
Tluszcze
13g
21,6%
* procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal
PRZYGOTOWANIE

  1. Ugotuj jajka na twardo i zalej od razu zimną wodą
  2. Obierz i pokrój w ćwiartki
  3. Wrzuć do blendera lub robota kuchennego (można też rozetrzeć łyżką w misce)
  4. Dodaj pół awokado i pokruszony ser feta
  5. Przypraw pieprzem i miksuj aż nie zostaną zbyt duże kawałki (kwestia gustu, ja nie lubię całkiem gładkiej masy, więc przerywam miksowanie dość wcześnie)
  6. Pasta na kanapkach świetnie komponuje się z pomidorami (suszonymi też), oliwkami czy świeżą sałatą


Pasta z jajek, awokado i sera feta Przepis

Pasta z jajek, awokado i sera feta Przepis