PASTA Z JAJEK, AWOKADO I SERA FETA Pasta z jajek, awokado i sera feta KATEGORIE Śniadania Wegetariańskie Lekkie i zdrowe CZAS PRZYGOTOWANIA 20 MIN LICZBA PORCJI 4 OCEŃ (średnia: 3.58)19 Michał@MilionSmaków Uwielbiam pasy jajeczne w różnych wersjach. W połączeniu z awokado są zdrowsze (nie trzeba np dawać majonezu) i bardziej sycące. Dodatek sera feta daje bardzo ciekawy smak, który później na kanapkach komponuje się z wieloma różnymi dodatkami. SKŁADNIKI 2 szt. jajekpół awokado2 łyżki sera feta2 szczypty mielonego pieprzu Wartości odżywcze i kalorie Na 100g (zmień) kCal 165 8,2% Bialko 8,4g 5,6% Weglow... 4,6g 2,3% Tluszcze 13g 21,6% 100g Na porcję (zmień) kCal 107 5,4% Bialko 5,4g 3,6% Weglow... 3g 1,5% Tluszcze 8,4g 14% 1 Serving * procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal PRZYGOTOWANIE Ugotuj jajka na twardo i zalej od razu zimną wodą Obierz i pokrój w ćwiartki Wrzuć do blendera lub robota kuchennego (można też rozetrzeć łyżką w misce) Dodaj pół awokado i pokruszony ser feta Przypraw pieprzem i miksuj aż nie zostaną zbyt duże kawałki (kwestia gustu, ja nie lubię całkiem gładkiej masy, więc przerywam miksowanie dość wcześnie) Pasta na kanapkach świetnie komponuje się z pomidorami (suszonymi też), oliwkami czy świeżą sałatą