PASZTET PROWANSALSKI Pasztet prowansalski KATEGORIE Śniadania Wegetariańskie Dodatki Bezglutenowe Przetwory CZAS PRZYGOTOWANIA 180 MIN LICZBA PORCJI 20 OCEŃ (średnia: 4.67)3 Kasia@MilionSmaków Pasztet przygotować możemy nie tylko z mięsa. Również wegetarianie mają w tej kwestii spore pole do popisu. Mój pasztet prowansalski składa się z całej gamy zdrowych składników, takich jak soczewica, kapusta czy seler. Doskonały dodatek do świeżego, razowego chleba jak również jako samodzielna przekąska. Nadaje się również do mrożenia. Nastawcie się jednak, że do jego przygotowania będziecie potrzebowali sporo czasu. SKŁADNIKI 250 g suchej zielonej soczewicy3 szt. ziemniaków1 seler250 g białej kapusty100 g ryżu białego2 szt. cebuli4 szt. jajek10 szt. orzechów włoskich50 g masłasólpieprz czarny mielonyzioła prowansalskiepapryka słodka mielonaczosnek mielony Wartości odżywcze i kalorie Na 100g (zmień) kCal 126 6,3% Bialko 8,9g 5,9% Weglow... 14,2g 7,1% Tluszcze 5g 8,3% 100g Na porcję (zmień) kCal 128 6,4% Bialko 9g 6% Weglow... 14,4g 7,2% Tluszcze 5,1g 8,4% 1 Serving * procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal PRZYGOTOWANIE Dzień przed pieczeniem zalej soczewicę wodą i zostaw na noc. Następnego dnia odlej wodę i wypłucz soczewicę w świeżej. Seler i ziemniaki ugotuj w mundurkach. Kapustę poszatkuj i ugotuj do miękkości. Ryż ugotuj zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu. Cebule drobno posiekaj i podsmaż na złoto na maśle.Orzechy włoskie drobno posiekaj i dodaj do soczewicy. Seler i ziemniaki obierz. Soczewicę z orzechami, seler, ziemniaki, kapustę i ryż zmiel w maszynce do mięsa (to potrzebne będzie trochę cierpliwości...)Do masy dodaj cebule i żółtka.Piekarnik rozgrzej do temperatury 175 stopni. Prostokątną blachę do pieczenia o wymiarach 20 x 30 cm wyłóż papierem do pieczenia. Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę i dodaj do masy. Pasztet dopraw solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi, słodką papryką i mielonym czosnkiem. Ilość i proporcje dopasuje do swoich preferencji - ja dałam dość dużo przypraw żeby pasztet miał wyrazisty smak. Pasztet przełóż do formy, wyrównaj łyżką i piecz przez ok. godzinę.