PEŁNOZIARNISTE BUŁKI ZE SŁONECZNIKIEM
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 90 MIN
  • LICZBA PORCJI 4
  • OCEŃ (średnia: 2.5)
Proste i klasyczne bułki w wersji pełnoziarnistej. Poza czekaniem na wyrośnięcie ciasta robi się je szybko i wymagają mało wysiłku. Smakują za to pysznie. Zwłaszcza świeżo upieczone z pomidorem lub dżemem domowej roboty.


SKŁADNIKI

2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej

1 łyżeczka soli

25 g masła

¾ szklanki mleka 2% (cieplego)

15 g drożdży (świeżych)

1 łyżeczka białego cukru

2 łyżki słonecznika

Wartości odżywcze i kalorie
Na 100g (zmień)
kCal
253
12,7%
Bialko
9g
6%
Weglow...
34,3g
17,1%
Tluszcze
8g
13,4%
* procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal
PRZYGOTOWANIE

  1. Wymieszaj mąkę z solą
  2. Dodaj masło i zagnieć
  3. Wymieszaj ciepłe mleko z drożdżami i cukrem
  4. Zrób dołek w mące w wlej
  5. Ugniataj ciasto aż będzie elastyczne
  6. Uformuj kulę i odstaw przykryte ścierką na pół godziny (aż podwoi objętość)
  7. Zagnieć jeszcze raz ciasto
  8. Uformuj z niego 6 bułek i połóż je na blachę do pieczenia przykrytą papierem do pieczenia
  9. Przykryj ścierką i odstaw na 30 minut
  10. Rozgrzej piekarnik do 220 stopni (grzanie od dołu)
  11. Bułki posmaruj wodą i przyklej do nich słonecznik
  12. Wstaw do piekarnika i piecz około 15 minut


Pełnoziarniste bułki ze słonecznikiem Przepis

Pełnoziarniste bułki ze słonecznikiem Przepis