PEŁNOZIARNISTE BUŁKI ZE SŁONECZNIKIEM Pełnoziarniste bułki ze słonecznikiem KATEGORIE Śniadania Kuchnia polska CZAS PRZYGOTOWANIA 90 MIN LICZBA PORCJI 4 OCEŃ (średnia: 2.75)2 Michał@MilionSmaków Proste i klasyczne bułki w wersji pełnoziarnistej. Poza czekaniem na wyrośnięcie ciasta robi się je szybko i wymagają mało wysiłku. Smakują za to pysznie. Zwłaszcza świeżo upieczone z pomidorem lub dżemem domowej roboty. SKŁADNIKI 2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej1 łyżeczka soli25 g masła¾ szklanki mleka 2% (cieplego)15 g drożdży (świeżych)1 łyżeczka białego cukru2 łyżki słonecznika Wartości odżywcze i kalorie Na 100g (zmień) kCal 253 12,7% Bialko 9g 6% Weglow... 34,3g 17,1% Tluszcze 8g 13,4% 100g Na porcję (zmień) kCal 327 16,4% Bialko 11,6g 7,7% Weglow... 44,3g 22,2% Tluszcze 10,4g 17,3% 1 Serving * procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal PRZYGOTOWANIE Wymieszaj mąkę z solą Dodaj masło i zagnieć Wymieszaj ciepłe mleko z drożdżami i cukrem Zrób dołek w mące w wlej Ugniataj ciasto aż będzie elastyczne Uformuj kulę i odstaw przykryte ścierką na pół godziny (aż podwoi objętość) Zagnieć jeszcze raz ciasto Uformuj z niego 6 bułek i połóż je na blachę do pieczenia przykrytą papierem do pieczenia Przykryj ścierką i odstaw na 30 minut Rozgrzej piekarnik do 220 stopni (grzanie od dołu) Bułki posmaruj wodą i przyklej do nich słonecznik Wstaw do piekarnika i piecz około 15 minut