PEŁNOZIARNISTE CHRUPIĄCE BAGIETKI
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 120 MIN
  • LICZBA PORCJI 4
  • OCEŃ (średnia: 3.83)
Sobotni poranek, leniwie przeciągasz się w łóżku. Powoli dociera do Ciebie zapach kawy i... świeżo upieczonych bagietek. Od razu chce się wstać a dzień rozpoczyna się idealnie.
Bagietki te wbrew pozorom nie są trudne do przygotowania, trzeba tylko pamiętać, żeby poprzedniego dnia wieczorem przygotować ciasto. Bazą jest tutaj mąka pełnoziarnista dlatego bagietki są nie tylko przepyszne ale również zdrowe i sycące. Robię je regularnie bo naprawdę uzależniają :)


SKŁADNIKI

2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej (pszenna)

1 szklanka mąki pszennej

20 g drożdży (świeże)

1 łyżeczka białego cukru

1,33 szklanki wody

1 łyżeczka soli

2 łyżki otrąb pszennych (najlepiej owsiane)

2 łyżki oliwy z oliwek

Wartości odżywcze i kalorie
Na 100g (zmień)
kCal
208
10,4%
Bialko
6,5g
4,3%
Weglow...
32,6g
16,3%
Tluszcze
5g
8,3%
* procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal
PRZYGOTOWANIE

  1. Do miski wsyp mąki, drożdże, cukier, wodę i sól. Z składników wyrób ciasto. Miskę przykryj i odstaw na noc do wyrośnięcia.
  2. Następnego dnia wyjmij ciasto z miski i uformuj kulę. 
  3. Do miski wsyp 1 łyżkę otrąb, włóż ciasto i posyp drugą łyżką otrąb.
  4. Przykryj miskę z ciastem i odstaw na godzinę żeby ciasto jeszcze trochę urosło.
  5. W międzyczasie rozgrzej piekarnik do temperatury 240 stopni.
  6. Gdy ciasto już wyrośnie podziel je na cztery części i z każdej uformuj bagietkę - układaj ja na blaszce do piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia.
  7. Bagietki posmaruj na wierzchu oliwą z oliwek.
  8. Wstaw bagietki do piekarnika i piecz aż się zarumienią (około 20 minut). 

Podawaj z masłem i/lub swoimi ulubionymi dodatkami.


Pełnoziarniste chrupiące bagietki Przepis

Pełnoziarniste chrupiące bagietki Przepis

Pełnoziarniste chrupiące bagietki Przepis

Pełnoziarniste chrupiące bagietki Przepis

Pełnoziarniste chrupiące bagietki Przepis