PEŁNOZIARNISTE CIASTO NA PIZZĘ Pełnoziarniste ciasto na pizzę KATEGORIE Obiady Wegetariańskie Kuchnia włoska Wegańskie CZAS PRZYGOTOWANIA 90 MIN LICZBA PORCJI 4 OCEŃ (średnia: 4.07)63 Kasia@MilionSmaków Uwielbiam pizzę w każdej postaci. Piekąc ją w domu zawsze przygotowuję cieniutkie ciasto z mąki pełnoziarnistej dzięki czemu, dobierając odpowiednie dodatki, otrzymuję zdrowy i pełnowartościowy posiłek. SKŁADNIKI 2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej20 g drożdży1 szklanka wody6 łyżek oliwy z oliwekpół łyżeczki soli Wartości odżywcze i kalorie Na 100g (zmień) kCal 273 13,6% Bialko 5,8g 3,9% Weglow... 25,9g 13% Tluszcze 15,5g 25,8% 100g Na porcję (zmień) kCal 425 21,2% Bialko 9g 6% Weglow... 40,4g 20,2% Tluszcze 24,1g 40,2% 1 Serving * procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal PRZYGOTOWANIE Wszystkie składniki ciasta zagnieć w misce. Ciasto musi być wilgotne żeby po upieczeniu nie było twarde.Miskę przykryj ręcznikiem i odstaw w ciepłe miejsce na godzinę żeby ciasto wyrosło. Gdy ciasto wyrośnie wyłóż je na blaszkę od piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia i posypaną mąką pełnoziarnistą. Rozgnieć rękoma tak, żeby zajęło całą wielkość blaszki. Ciasto jest dość wilgotne więc w razie potrzeby posypuj je mąką. Uważaj żeby nie powstały dziury w cieście. Piekarnik rozgrzej do temperatury 200 stopni w trybie grzania góra-dół. To ważne, zwłaszcza, gdy pizza ma dużo składników - w termoobiegu nie zawsze dopiecze się dobrze od spodu. Na ciasto nałóż ulubiony sos i dodatki - różne propozycje oczywiście na blogu milionsmakow.pl :)Piecz przez około 20 minut.