PEŁNOZIARNISTE DROŻDŻÓWKI Z SEREM I TRUSKAWKAMI
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 180 MIN
  • LICZBA PORCJI 12
  • OCEŃ (średnia: 3.14)
Ten przepis upatrzyłam sobie już w zeszłym roku ale niestety sezon truskawkowy minął mi tak szybko, że nie zdążyłam zrealizować wszystkich swoich kulinarnych planów. Z niecierpliwością czekałam na pojawienie się tych pysznych owoców w tym roku i oto są.
Drożdżówki są naprawdę pyszne a dodatek mąki pełnoziarnistej sprawia, że jednocześnie są one zdrowsze od swoich klasycznych odpowiedników. Przepis pochodzi z bloga Życie w apetycie.


SKŁADNIKI

300 g truskawek

Ciasto

250 g mąki pszennej

250 g mąki pszennej pełnoziarnistej

250 ml mleka 2%

20 g drożdży

100 g białego cukru

100 g masła

jajko

2 szt. żółtek

1 łyżka rumu

szczypta soli

Kruszonka

65 g masła (zimnego)

40 g cukru trzcinowego

80 g mąki pszennej pełnoziarnistej

szczypta cynamonu

Masa serowa

300 g twarogu sernikowego zmielonego

2 łyżki cukru pudru

żółtko

2 łyżeczki budyniu waniliowego w proszku bez cukru

Wartości odżywcze i kalorie
Na 100g (zmień)
kCal
243
12,1%
Bialko
6,9g
4,6%
Weglow...
30,9g
15,4%
Tluszcze
9,7g
16,1%
* procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal
PRZYGOTOWANIE

  1. Masło rozpuść i odstaw do ostygnięcia. 
  2. Mleko podgrzej do letniej temperatury, dodaj cukier i pokruszone drożdże. Całość dokładnie wymieszaj i odstaw na 15 minut przykryte ściereczką. Po tym czasie zaczyn powinien zwiększyć swoją objętość i być nieco spieniony. Jeżeli masa nie zacznie pracować - spróbuj raz jeszcze, najlepiej z innymi drożdżami.
  3. Jajka i żółtka zmiksuj na gładką masę.
  4. Do jajek dodaj mąki, sól, drożdże, ostygnięte masło i rum. Ciasto wyrabiaj przez ok. 10 minut - powinno być elastyczne i niezbyt rzadkie (w razie potrzeby dodaj nieco więcej mąki).
  5. Miskę z ciastem przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na 1,5 godziny. W tym czasie ciasto powinno podwoić swoją objętość.
  6. W czasie wyrastania ciasta przygotuj masę serową mieszając dokładnie łyżką wszystkie jej składniki. 
  7. Truskawki umyj, oderwij szypułki i pokrój w mniejsze kawałki. Zostaw na durszlaku żeby obciekły. 
  8. Przygotuj kruszonkę zagniatając wszystkie jej składniki i krusząc.
  9. Dwie blaszki piekarnikowe wyłóż papierem do pieczenia. 
  10. Wyrośnięte ciasto podziel na 12 części, z każdej uformuj wałeczek o długości ok. 20 cm. Każdy  wałek "zawiąż" na podwójną pętelkę chowając końce na spód i ułóż na blaszce. Zostawiaj spore odstępy między drożdżówkami bo podczas pieczenia sporo urosną. W każdej drożdżówce zrób palcami dołek na środku, następnie przykryj je ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na ok. 30 minut.
  11. Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 stopni (ja piekłam w termoobiegu).
  12. Gdy ciasto wyrośnie popraw dołki w drożdżówkach i do każdego z nich nałóż masę serową i truskawki. Postaraj się nakładać nadzienie jak najgłębiej, nie na brzegach bo podczas pieczenia truskawki z brzegów prawdopodobnie spadną. Brzegi bułeczek posmaruj białkiem jajka, wierzch posyp kruszonką. 
  13. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez ok. 15 minut.
  14. Smacznego!


Pełnoziarniste drożdżówki z serem i truskawkami Przepis

Pełnoziarniste drożdżówki z serem i truskawkami Przepis

Pełnoziarniste drożdżówki z serem i truskawkami Przepis