PENNE SEROWO-KURKOWE Z POMIDORAMI
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 30 MIN
  • LICZBA PORCJI 2
  • OCEŃ (średnia: 5)
Makaron pełnoziarnisty penne w połączeniu z serem feta oraz pleśniowym komponuje się tutaj z świeżymi kurkami i pomidorami. Prosty przepis na pyszne danie z różnorodną mieszanką smaków.


SKŁADNIKI

200 g makaronu penne (rurki) pełnoziarnistego

100 g kurek (świeże lub ewentualnie zamrożone)

50 g sera camembert (lub lazur)

80 g sera feta

pomidor

cebula

2 ząbki czosnku świeżego

250 ml bulionu warzywnego (np. z kostki)

150 ml śmietany 12%

2 łyżki oliwy z oliwek

bazylia świeża

sól

pieprz czarny mielony

Wartości odżywcze i kalorie
Na 100g (zmień)
kCal
140
7%
Bialko
5,1g
3,4%
Weglow...
15,1g
7,5%
Tluszcze
6,9g
11,5%
* procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal
PRZYGOTOWANIE

  1. Makaron zagotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  2. Kurki dokładnie umyj. 
  3. W garnku rozgrzej oliwę i podsmaż drobno posiekaną cebulę oraz czosnek pokrojony w cieniutkie plasterki.
  4. Dodaj kurki, dopraw szczyptą soli i smaż, aż wydzielą sok.
  5. Dolej bulion i duś pod przykryciem przez około 10 minut.
  6. Na koniec dodaj śmietanę oraz sery. Podgrzewaj aż sery nieco się rozpuszczą.
  7. Zdejmij z ognia i dodaj pokrojonego w kostkę pomidora. Całość wymieszaj.
  8. Sos wymieszaj dokładnie z ugotowanym makaronem. Wyłóż na talerze i posyp listkami świeżej bazylii.


Penne serowo-kurkowe z pomidorami Przepis

Penne serowo-kurkowe z pomidorami Przepis