PENNE SZPINAKOWO-SEROWE
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 20 MIN
  • LICZBA PORCJI 2
  • OCEŃ (średnia: 2.75)
To danie często gości na moim stole - szybkie i łatwe do przygotowania, składające się z produktów, które przeważnie mam w lodówce. Efekt końcowy nie jednego zaskoczy. Połączenie szpinaku z serem ricotta oraz serem pleśniowym zadowoli nawet najbardziej wybrednych smakoszy.
Smacznego!


SKŁADNIKI

160 g makaronu penne (rurki) pełnoziarnistego

200 g szpinaku mrożonego

140 g sera ricotta

60 g sera rokpol (typu lazur, ja używam Castello Danish Blue)

2 łyżki rzeżuchy

1 łyżeczka soli (świeżo zmielona)

1 łyżeczka mielonego pieprzu (świeżo zmielony)

Wartości odżywcze i kalorie
Na 100g (zmień)
kCal
185
9,2%
Bialko
10,2g
6,8%
Weglow...
22,9g
11,4%
Tluszcze
6,8g
11,4%
* procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal
PRZYGOTOWANIE

  1. W lekko osolonej wodzie ugotować makaron penne na sposób al-dente.
  2. Na patelni rozmrozić szpinak. Doprawić solą i pieprzem.
  3. Gdy się rozmrozi dodać ser ricotta oraz ser pleśniowy. Mieszać na małym ogniu aż masa się połączy.
  4. Wymieszać z makaronem.
  5. Podawać udekorowane rzeżuchą.


Penne szpinakowo-serowe Przepis

Penne szpinakowo-serowe Przepis