PENNE SZPINAKOWO-SEROWE Penne szpinakowo-serowe KATEGORIE Obiady Wegetariańskie Kuchnia włoska Kolacje CZAS PRZYGOTOWANIA 20 MIN LICZBA PORCJI 2 OCEŃ (średnia: 2.75)2 Kasia@MilionSmaków To danie często gości na moim stole - szybkie i łatwe do przygotowania, składające się z produktów, które przeważnie mam w lodówce. Efekt końcowy nie jednego zaskoczy. Połączenie szpinaku z serem ricotta oraz serem pleśniowym zadowoli nawet najbardziej wybrednych smakoszy. Smacznego! SKŁADNIKI 160 g makaronu penne (rurki) pełnoziarnistego200 g szpinaku mrożonego140 g sera ricotta60 g sera rokpol (typu lazur, ja używam Castello Danish Blue)2 łyżki rzeżuchy1 łyżeczka soli (świeżo zmielona)1 łyżeczka mielonego pieprzu (świeżo zmielony) Wartości odżywcze i kalorie Na 100g (zmień) kCal 185 9,2% Bialko 10,2g 6,8% Weglow... 22,9g 11,4% Tluszcze 6,8g 11,4% 100g Na porcję (zmień) kCal 537 26,8% Bialko 29,5g 19,7% Weglow... 66,4g 33,2% Tluszcze 19,8g 33,1% 1 Serving * procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal PRZYGOTOWANIE W lekko osolonej wodzie ugotować makaron penne na sposób al-dente. Na patelni rozmrozić szpinak. Doprawić solą i pieprzem.Gdy się rozmrozi dodać ser ricotta oraz ser pleśniowy. Mieszać na małym ogniu aż masa się połączy. Wymieszać z makaronem. Podawać udekorowane rzeżuchą.