PENNE Z CUKINIĄ I ORZESZKAMI PINII
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 30 MIN
  • LICZBA PORCJI 2
  • OCEŃ (średnia: 3.53)
Dania na bazie makaronu pozwalają wykazać się inwencją nie tylko jeśli chodzi o kształt i rodzaj samego makaronu (a jest ich bez liku) ale również jeżeli chodzi o dobór składników. Ja zdecydowanie preferuję makarony razowe - są zdrowsze i bardziej odżywcze. A dodatki? Np. cukinia, suszone pomidory i uprażone orzeszki pinii. Pycha!


SKŁADNIKI

150 g makaronu penne (rurki) pełnoziarnistego

pół cukinii

5 szt. pomidorów suszonych

30 g orzeszków pinii

cebula (nieduża)

1 ząbek czosnku świeżego

pół szklanki sera parmezanu (startego; opcjonalnie)

tymianek świeży

2 łyżki oliwy z oliwek

sól

pieprz czarny mielony

Wartości odżywcze i kalorie
Na 100g (zmień)
kCal
231
11,6%
Bialko
8,1g
5,4%
Weglow...
24,5g
12,2%
Tluszcze
12,7g
21,1%
* procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal
PRZYGOTOWANIE

  1. Makaron ugotuj al dente zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu. 
  2. Na patelni rozgrzej oliwę. Wrzuć rozdrobniony ząbek czosnku i podsmażaj przez kilka minut aż oliwa przejdzie aromatem czosnku. Potem wyrzuć kawałki czosnku
  3. Cukinię umyj i pokrój w półtalarki. 
  4. Cebulę pokrój w piórka. 
  5. Cukinię i cebulę podsmażaj przez 5 minut na patelni z czosnkową oliwą.
  6. Następnie dodaj suszone pomidory i tymianek. Całość dopraw solą i pieprzem i podsmażaj jeszcze przez 1-2 minuty. 
  7. Na suchej patelni upraż orzeszki piniowe. Gdy zbrązowieją natychmiast zdejmij je z patelni żeby się nie przypaliły. 
  8. Gdy makaron się ugotuje odcedź go i wrzuć do garnka zawartość patelni z warzywami. Dodaj starty parmezan (zostaw trochę do posypania) i wymieszaj dokładnie potrząsając zamkniętym garnkiem. 
  9. Danie wyłóż na talerze, posyp orzeszkami pinii, startym parmezanem i świeżym tymiankiem. 


Penne z cukinią i orzeszkami pinii Przepis

Penne z cukinią i orzeszkami pinii Przepis