PENNE Z KREMEM SEROWO-GRZYBOWYM Penne z kremem serowo-grzybowym KATEGORIE Obiady Wegetariańskie Kuchnia włoska Kolacje CZAS PRZYGOTOWANIA 20 MIN LICZBA PORCJI 2 OCEŃ (średnia: 0.5)1 Kasia@MilionSmaków Pyszne i sycące danie na szybką kolację. Ja używam zawsze makaronu pełnoziarnistego ale można też użyć zwykłego. Do kremu koniecznie gorgonzola. SKŁADNIKI 200 g makaronu penne (rurki) pełnoziarnistego150 g pieczarek80 g sera gorgonzola (koniecznie gorgonzola)30 g sera żółtego (np. gouda)1 ząbek czosnku świeżego100 ml śmietany 18%natka pietruszkisólpieprz czarny mielony Wartości odżywcze i kalorie Na 100g (zmień) kCal 233 11,6% Bialko 10,8g 7,2% Weglow... 28,3g 14,1% Tluszcze 9,4g 15,7% 100g Na porcję (zmień) kCal 649 32,4% Bialko 30,1g 20,1% Weglow... 78,9g 39,5% Tluszcze 26,4g 43,9% 1 Serving * procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal PRZYGOTOWANIE W garnku zagotować lekko osoloną wodę i ugotować w niej makaron al dente (zgodnie z czasem gotowania podanym na opakowaniu).Na patelni rozgrzać oliwę. Dorzucić pokrojone w plasterki pieczarki i lekko posolić. Smażyć około 10 minut. Dodać pokrojony w cieniutkie plasterki ząbek czosnku i jeszcze chwilę podsmażać. Dodać śmietanę i zagotować. Gotować przez chwilę aż zgęstnieje. Wyłączyć ogień po czym dodać sery. Mieszać aż się rozpuszczą a sos uzyska kremową konsystencję. Doprawić do smaku pieprzem.Makaron wyłożyć na talerze, polać sosem i posypać natką pietruszki.