PENNE Z KREMEM SEROWO-GRZYBOWYM
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 20 MIN
  • LICZBA PORCJI 2
  • OCEŃ (średnia: 0.5)
Pyszne i sycące danie na szybką kolację. Ja używam zawsze makaronu pełnoziarnistego ale można też użyć zwykłego. Do kremu koniecznie gorgonzola.


SKŁADNIKI

200 g makaronu penne (rurki) pełnoziarnistego

150 g pieczarek

80 g sera gorgonzola (koniecznie gorgonzola)

30 g sera żółtego (np. gouda)

1 ząbek czosnku świeżego

100 ml śmietany 18%

natka pietruszki

sól

pieprz czarny mielony

Wartości odżywcze i kalorie
Na 100g (zmień)
kCal
233
11,6%
Bialko
10,8g
7,2%
Weglow...
28,3g
14,1%
Tluszcze
9,4g
15,7%
* procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal
PRZYGOTOWANIE

  1. W garnku zagotować lekko osoloną wodę i ugotować w niej makaron al dente (zgodnie z czasem gotowania podanym na opakowaniu).
  2. Na patelni rozgrzać oliwę. Dorzucić pokrojone w plasterki pieczarki i lekko posolić. Smażyć około 10 minut.
  3. Dodać pokrojony w cieniutkie plasterki ząbek czosnku i jeszcze chwilę podsmażać.
  4. Dodać śmietanę i zagotować. Gotować przez chwilę aż zgęstnieje.
  5. Wyłączyć ogień po czym dodać sery. Mieszać aż się rozpuszczą a sos uzyska kremową konsystencję. Doprawić do smaku pieprzem.
  6. Makaron wyłożyć na talerze, polać sosem i posypać natką pietruszki.


Penne z kremem serowo-grzybowym Przepis