PENNE Z POMIDORAMI I GOTOWANYM JAJKIEM Penne z pomidorami i gotowanym jajkiem KATEGORIE Wegetariańskie Lekkie i zdrowe Kuchnia włoska Kolacje CZAS PRZYGOTOWANIA 25 MIN LICZBA PORCJI 2 OCEŃ (średnia: 4.1)5 Kasia@MilionSmaków Przepis na szybkie i zdrowe danie na bazie makaronu penne pełnoziarnistego. Dodatek pomidorów dodaje letniego akcentu a ugotowane na twardo jajka - pożywności. Jeszcze tylko świeże listki bazylii i nic dodać, nic ująć. SKŁADNIKI 150 g makaronu penne (rurki) pełnoziarnistego2 szt. pomidorów2 szt. jajek0,30 szklanki śmietany 12%0,30 szklanki jogurtu naturalnegopół szklanki sera żółtego (starty)bazylia świeżasólpieprz czarny mielony Wartości odżywcze i kalorie Na 100g (zmień) kCal 130 6,5% Bialko 6,9g 4,6% Weglow... 16,2g 8,1% Tluszcze 4,5g 7,6% 100g Na porcję (zmień) kCal 510 25,5% Bialko 27,2g 18,1% Weglow... 64g 32% Tluszcze 17,8g 29,7% 1 Serving * procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal PRZYGOTOWANIE Jajka ugotować na twardo.W międzyczasie ugotować makaron al dente zgodnie z instrukcją na opakowaniu.W małym garnuszku zagotować śmietanę wymieszaną z jogurtem naturalnym. Doprawić solą i pieprzem.Śmietanę zdjąć z ognia, dodać starty ser i dokładnie wymieszać. Jajka oraz pomidory pokroić w dość dużą kostkę. Całość wymieszać. Udekorować świeżą bazylią.