PENNE Z POMIDORAMI I GOTOWANYM JAJKIEM
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 25 MIN
  • LICZBA PORCJI 2
  • OCEŃ (średnia: 4.1)
Przepis na szybkie i zdrowe danie na bazie makaronu penne pełnoziarnistego. Dodatek pomidorów dodaje letniego akcentu a ugotowane na twardo jajka - pożywności. Jeszcze tylko świeże listki bazylii i nic dodać, nic ująć.


SKŁADNIKI

150 g makaronu penne (rurki) pełnoziarnistego

2 szt. pomidorów

2 szt. jajek

0,30 szklanki śmietany 12%

0,30 szklanki jogurtu naturalnego

pół szklanki sera żółtego (starty)

bazylia świeża

sól

pieprz czarny mielony

Wartości odżywcze i kalorie
Na 100g (zmień)
kCal
130
6,5%
Bialko
6,9g
4,6%
Weglow...
16,2g
8,1%
Tluszcze
4,5g
7,6%
* procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal
PRZYGOTOWANIE

  1. Jajka ugotować na twardo.
  2. W międzyczasie ugotować makaron al dente zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  3. W małym garnuszku zagotować śmietanę wymieszaną z jogurtem naturalnym. Doprawić solą i pieprzem.
  4. Śmietanę zdjąć z ognia, dodać starty ser i dokładnie wymieszać.
  5. Jajka oraz pomidory pokroić w dość dużą kostkę.
  6. Całość wymieszać. Udekorować świeżą bazylią.


Penne z pomidorami i gotowanym jajkiem Przepis

Penne z pomidorami i gotowanym jajkiem Przepis