PERLICZKA FASZEROWANA KASZĄ GRYCZANĄ I GRZYBAMI
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 300 MIN
  • LICZBA PORCJI 3
  • OCEŃ (średnia: 3.5)
Perliczki coraz częściej pojawiają się w naszych sklepach. To dobrze bo ich mięso jest bardzo delikatne a dobrze przyrządzone będzie pysznie soczyste.
Gdy udało mi się ostatnio kupić perliczkę naszła mnie ochota na przygotowanie jej w nieco staropolskim zwyczaju. Stąd pomysł na farsz z kaszy gryczanej i suszonych leśnych grzybów - dawniej bardzo popularny na polskich stołach. Farszu możecie przygotować nieco więcej niż w przepisie, wówczas może on być dodatkiem do dania.
Przygotowania do tego obiadku rozpocznijcie już rano od namoczenia i ugotowania grzybów a następnie namoczenia kaszy.


SKŁADNIKI

Mięso

perliczka

200 ml bulionu warzywnego

100 ml wina czerwonego wytrawnego

czosnek mielony

sól

pieprz czarny mielony

Farsz

¼ szklanki kaszy gryczanej

10 g suszonych grzybów leśnych (suszonych)

pół cebuli

pół jajek

1½ łyżki natki pietruszki

szczypta ostrej papryki mielonej

sól

pieprz czarny mielony

PRZYGOTOWANIE

  1. Rano grzyby zalej wodą i mocz przez godzinę. 
  2. Grzyby odcedź, wypłucz, wlej świeżą wodę, posól i gotuj przez 15 minut. 
  3. Do ciepłego wywaru włóż surową kaszę gryczaną i drobno pokrojoną cebulę. Odstaw na kilka godzin żeby kasza napęczniała. 
  4. Ok. 2h przed obiadem rozgrzej piekarnik do temperatury 180 stopni (ja piekłam w termoobiegu).
  5. Do grzybowego farszu dodaj pokrojoną natkę pietruszki, jajko, pieprz i szczyptę papryki.
  6. Perliczkę umyj i osusz papierowym ręcznikiem. 
  7. Mięso dokładnie natrzyj w środku i na zewnątrz solą, pieprzem i mielonym czosnkiem
  8. Perliczkę przełóż do naczynia do zapiekania, nafaszeruj przygotowanym grzybowym farszem, otwór zepnij wykałaczką. 
  9. W szklance wymieszaj czerwone wino i bulion
  10. Mięso podlej mieszanką wina i bulionu i wstaw do piekarnika. 
  11. Perliczkę piecz przez 1,5-2h smarując ją co 20 minut powstałym w naczyniu sosem za pomocą silikonowego pędzelka (dzięki temu nie będzie sucha po upieczeniu). Gdyby sos cały wyparował dodaj jeszcze trochę bulionu lub wody.
  12. Mięso jest gotowe gdy jest ładnie przypieczone (ale nie przypalone!) a wykałaczka swobodnie wchodzi i wychodzi a po jej wbiciu z mięsa wypływa płyn. 


Perliczka faszerowana kaszą gryczaną i grzybami Przepis

Perliczka faszerowana kaszą gryczaną i grzybami Przepis

DODAJ KOMENTARZ