PERLICZKA PIECZONA Z SZYNKĄ PARMEŃSKĄ I JABLKAMI Perliczka pieczona z szynką parmeńską i jablkami KATEGORIE Mięsne Kuchnia polska Dziczyzna Na wyjątkowe okazje Bezglutenowe CZAS PRZYGOTOWANIA 110 MIN LICZBA PORCJI 2 OCEŃ (średnia: 3.96)14 Michał@MilionSmaków To przepis, który dostałem dawno temu i długo czekał w kolejce do zrobienia. Czekał na dobry dzień ;) Perliczka to delikatne, kruche mięso. Świetnie komponuje się ze smakiem świeżych jabłek, tymianku i wytrawnego wina. Dla mnie to danie na wyjątkowe okazje. SKŁADNIKI 1 perliczkapół szklanki wina białego wytrawnego1 jabłkopół szklanki suszonej żurawiny3 plasterki szynki dojrzewającej (np. parmeńskiej lub szwarcwaldzkiej)1 łyżka majeranku1 łyżka świeżego tymiankusólpieprz czarny mielony PRZYGOTOWANIE Perliczkę umyć a następnie osuszyćLekko posmarować oliwą (najlepiej pędzelkiem)Natrzeć solą i pieprzem (powinien dobrze przykleić się do oliwy)Jabłko obrać i pokroić w kostkęWymieszać żurawinę, jabłko, majeranek i tymianekLekko natrzeć perliczkę w środku solą i pieprzem a następnie faszerować jabłkiem z żurawinąZaszyć albo zabezpieczyć wykałaczką perliczkę tak żeby nadzienie nie wypadło podczas pieczenia (ja preferuję ten drugi sposób)Owinąć perliczkę szynką i przyczepić ją do mięsa wykałaczkami (żeby nie odpadło podczas pieczenia)Włożyć do naczynia żaroodpornego i wlać na dno winoPiec w piekarniku ustawionym na 180 stopni między 80 a 90 minut w termoobieguCo około 20 minut perliczkę trzeba polać lub posmarować pędzelkiem sosem który się z niej wytopiłWarto sprawdzać czy danie nie jest gotowe już około 20 minut przed podanym czasem pieczenia - najlepiej wbić w mięso wykałaczkę - powinna lekko wchodzić po przebiciu się przez chrupiącą skórkęSzynka parmeńska może się całkiem wysuszyć, nie trzeba się tym przejmować - jest tutaj po to, żeby oddać aromat perliczce - samą szynkę można zjeść na koniec jako chipsy o smaku szynki ;)