PERLICZKA Z GRUSZKAMI W WINIE Perliczka z gruszkami w winie KATEGORIE Obiady Mięsne Kuchnia polska Dziczyzna Na wyjątkowe okazje Bezglutenowe CZAS PRZYGOTOWANIA 140 MIN LICZBA PORCJI 2 OCEŃ (średnia: 3.12)4 Kasia@MilionSmaków Ten szlachetny gatunek drobiu królował niegdyś w czasach kuchni staropolskiej. Później nieco zapomniany dziś triumfalnie wraca na nasze stoły, dzięki czemu znów zachwyca nas smak delikatnego mięsa z akcentem dziczyzny. Pyszna perliczka z gruszkami pieczona w czerwonym winie to doskonała propozycja na uroczysty obiad, jednocześnie lekka i zdrowa - z niską zawartością tłuszczu i wysoką białka. A po zjedzeniu pozostaje w myślach niezapomniany smak duszonych w winie gruszek... SKŁADNIKI 1 perliczka1 gruszka świeża200 ml wina czerwonego wytrawnego100 ml bulionu warzywnego1 łyżka masłatymianek świeżysólpieprz czarny mielony Wartości odżywcze i kalorie Na 100g (zmień) kCal 133 6,7% Bialko 16,8g 11,2% Weglow... 2,1g 1% Tluszcze 5,1g 8,5% 100g Na porcję (zmień) kCal 1212 60,6% Bialko 152,7g 101,8% Weglow... 19g 9,5% Tluszcze 46,3g 77,2% 1 Serving * procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal PRZYGOTOWANIE Perliczkę dokładnie myjemy i suszymy papierowymi ręcznikami.Mięso nacieramy od wewnątrz solą i pieprzem, wkładamy łyżkę masła i kilka gałązek świeżego tymianku. Spinamy otwór wykałaczką żeby masło nie wypłynęło podczas pieczenia.W szklance mieszamy 100 ml czerwonego wytrawnego wina i 100 ml bulionu. Mięso przekładamy do naczynia do zapiekania i podlewamy winem wymieszanym z bulionem. Danie wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok. 2 godzin w temperaturze 180 stopni (z termoobiegiem). Co 20 minut mięso smarujemy powstałym w naczyniu sosem przy użyciu silikonowego pędzelka - to ważne żeby nie było zbyt suche. Co pół godziny podlewamy delikatnie czerwonym winem (łącznie 100 ml). Po godzinie od rozpoczęcia pieczenia układamy w naczyniu pokrojoną w kawałki gruszkę. Po 2 godzinach pieczenia wykładamy na talerze podlewając sosem z naczynia. Smacznego!