PESTO PIETRUSZKOWO-MIGDAŁOWE


KATEGORIE
Dodatki
Przetwory
Czy można jeść w ciąży?
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 10 MIN
  • LICZBA PORCJI 8
  • OCEŃ (średnia: 5)
Pesto oryginalnie robi się z bazylii i oliwy z oliwek, ale obecnie można spotkać warianty pesto prawie z każdego zioła i każdej natki. W tym właśnie z pietruszki. Skład zupełnie inny niż w oryginalnym pesto, ale idea ta sama: liście, orzechy, przyprawy i oliwa ;)


SKŁADNIKI

¼ szklanki oliwy z oliwek

1 opakowanie natki pietruszki

2 łyżki migdałów

1 łyżka soku z cytryny

pół ząbki czosnku świeżego

pół łyżeczki mielonego pieprzu

pół łyżeczki soli

Wartości odżywcze i kalorie
Na 100g (zmień)
kCal
477
23,8%
Bialko
4,9g
3,3%
Weglow...
4,3g
2,2%
Tluszcze
49,7g
82,8%
* procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal
PRZYGOTOWANIE

  1. Wszystkie składniki potnij ma mniejsze kawałki i przełóż do blendera lub robota kuchennego
  2. Miksuj aż do uzyskania gładkiej masy
  3. Jeśli chcesz przechowywać dłużej to przełóż do wyparzonych słoików i zalej wierzch oliwą
  4. W lodówce pesto wytrzymuje bez problemu około tygodnia


Pesto pietruszkowo-migdałowe Przepis

Pesto pietruszkowo-migdałowe Przepis

Pesto pietruszkowo-migdałowe Przepis

DODAJ KOMENTARZ