PESTO Z JARMUŻU
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 5 MIN
  • LICZBA PORCJI 4
  • OCEŃ (średnia: 5)
Jeżeli lubicie pesto, polecam wypróbować domową wersję. Oprócz klasycznego, na bazie bazylii, warto pokombinować z innymi wariantami. Bardzo zdrowe jest to z jarmużu. Dodaję do niego słonecznik i natkę pietruszki. Taki zdrowy dodatek podajcie z makaronem lub z zupą, np. kremem z dyni.


SKŁADNIKI

3 liście jarmużu

¾ szklanki słonecznika

3 łyżki natki pietruszki

5 łyżek oliwy z oliwek

2 łyżki wody

sól

pieprz czarny mielony

Wartości odżywcze i kalorie
Na 100g (zmień)
kCal
517
25,8%
Bialko
9,5g
6,3%
Weglow...
9,7g
4,9%
Tluszcze
51,4g
85,6%
* procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal
PRZYGOTOWANIE

  1. Wszystkie składniki wrzuć do blendera kielichowego. 
  2. Zmiksuj do konsystencji pasty. Jeżeli jest zbyt suche, dodaj więcej wody. 


Pesto z jarmużu Przepis

Pesto z jarmużu Przepis