PESTO PIETRUSZKOWO-MIGDAŁOWE Pesto pietruszkowo-migdałowe KATEGORIE Dodatki Przetwory CZAS PRZYGOTOWANIA 10 MIN LICZBA PORCJI 8 OCEŃ (średnia: 3.84)19 Michał@MilionSmaków Pesto oryginalnie robi się z bazylii i oliwy z oliwek, ale obecnie można spotkać warianty pesto prawie z każdego zioła i każdej natki. W tym właśnie z pietruszki. Skład zupełnie inny niż w oryginalnym pesto, ale idea ta sama: liście, orzechy, przyprawy i oliwa ;) SKŁADNIKI ¼ szklanki oliwy z oliwek1 opakowanie natki pietruszki2 łyżki migdałów1 łyżka soku z cytrynypół ząbki czosnku świeżegopół łyżeczki mielonego pieprzupół łyżeczki soli Wartości odżywcze i kalorie Na 100g (zmień) kCal 477 23,8% Bialko 4,9g 3,3% Weglow... 4,3g 2,2% Tluszcze 49,7g 82,8% 100g Na porcję (zmień) kCal 85 4,2% Bialko 0,9g 0,6% Weglow... 0,8g 0,4% Tluszcze 8,8g 14,7% 1 Serving * procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal PRZYGOTOWANIE Wszystkie składniki potnij ma mniejsze kawałki i przełóż do blendera lub robota kuchennego Miksuj aż do uzyskania gładkiej masy Jeśli chcesz przechowywać dłużej to przełóż do wyparzonych słoików i zalej wierzch oliwą W lodówce pesto wytrzymuje bez problemu około tygodnia