PETULLE
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 90 MIN
  • LICZBA PORCJI 6
  • OCEŃ (średnia: 4.12)
Petulle to albańskie danie śniadaniowe, nieco podobne do pączków lub rachuchów. Drożdżowe ciasto na maślance, które smaży się w gorącym oleju i podaje na słodko z dżemem lub miodem oraz na słono np z serami.
Uwaga: najlepsze są od razu po zrobieniu, a na drugi dzień mogą być już za suche.


SKŁADNIKI

pół kg mąki pszennej

250 ml maślanki

20 g drożdży

jajko

szczypta soli

1 łyżka brandy

olej roślinny (do smażenia)

Wartości odżywcze i kalorie
Na 100g (zmień)
kCal
231
11,5%
Bialko
7,7g
5,1%
Weglow...
44,4g
22,2%
Tluszcze
1,8g
3%
* procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal
PRZYGOTOWANIE

  1. Wsyp do miski mąkę i sól
  2. Drożdże rozmieszaj w szklance z małą ilością ciepłej wody (nie gorącej, bo wtedy drożdże umrą)
  3. Wlej maślankę do miski, wbij jajko i dobrze rozmieszaj
  4. Dolej drożdże do mąki i wymieszaj (można mikserem na niskich obrotach)
  5. Powoli dolewaj maślankę ciągle mieszając
  6. Wyrób ciasto aż będzie jednolite
  7. Przykryj ścierką i odstaw na około godzinę
  8. Nasyp mąkę na blat i rozwałkuj ciasto na grubość około 7 mm
  9. Potnij na trójkąty
  10. Rozgrzej olej w garnku
  11. Wrzucaj trójkąty i smaż je na złoty kolor (niecała minuta z każdej strony)
  12. Podawaj z wybranymi dodatkami. Tutaj na zdjęciach ze świetnym dżemem z rabarbatu z ouzo


Przepis pochodzi z magazynu Kukbuk z arytkułu Moniki Lewandowskiej.


Petulle Przepis

Petulle Przepis

Petulle Przepis

Petulle Przepis