PETULLE Petulle KATEGORIE Śniadania Słodkości CZAS PRZYGOTOWANIA 90 MIN LICZBA PORCJI 6 OCEŃ (średnia: 4.12)45 Michał@MilionSmaków Petulle to albańskie danie śniadaniowe, nieco podobne do pączków lub rachuchów. Drożdżowe ciasto na maślance, które smaży się w gorącym oleju i podaje na słodko z dżemem lub miodem oraz na słono np z serami. Uwaga: najlepsze są od razu po zrobieniu, a na drugi dzień mogą być już za suche. SKŁADNIKI pół kg mąki pszennej250 ml maślanki20 g drożdży1 jajkoszczypta soli1 łyżka brandyolej roślinny (do smażenia) Wartości odżywcze i kalorie Na 100g (zmień) kCal 231 11,5% Bialko 7,7g 5,1% Weglow... 44,4g 22,2% Tluszcze 1,8g 3% 100g Na porcję (zmień) kCal 323 16,1% Bialko 10,8g 7,2% Weglow... 62g 31% Tluszcze 2,6g 4,3% 1 Serving * procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal PRZYGOTOWANIE Wsyp do miski mąkę i sólDrożdże rozmieszaj w szklance z małą ilością ciepłej wody (nie gorącej, bo wtedy drożdże umrą)Wlej maślankę do miski, wbij jajko i dobrze rozmieszajDolej drożdże do mąki i wymieszaj (można mikserem na niskich obrotach)Powoli dolewaj maślankę ciągle mieszającWyrób ciasto aż będzie jednolitePrzykryj ścierką i odstaw na około godzinęNasyp mąkę na blat i rozwałkuj ciasto na grubość około 7 mmPotnij na trójkąty Rozgrzej olej w garnkuWrzucaj trójkąty i smaż je na złoty kolor (niecała minuta z każdej strony)Podawaj z wybranymi dodatkami. Tutaj na zdjęciach ze świetnym dżemem z rabarbatu z ouzoPrzepis pochodzi z magazynu Kukbuk z arytkułu Moniki Lewandowskiej.