PIANKA Z CZERWONYMI PORZECZKAMI
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 10 MIN
  • LICZBA PORCJI 2
  • OCEŃ (średnia: 0.5)
To deser, który jedli moi rodzice w dzieciństwie. Pewnego lata przypomniał się mojej mamie i postanowiliśmy zobaczyć, czy w dzisiejszych czasach dalej będzie dobrze smakował.
Okazało się, że tak. Warto spróbować.


SKŁADNIKI

2 szt. białek jajek

pół szklanki czerwonych porzeczek

¼ szklanki cukru trzcinowego

Wartości odżywcze i kalorie
Na 100g (zmień)
kCal
151
7,6%
Bialko
4,4g
2,9%
Weglow...
32,7g
16,4%
Tluszcze
0,1g
0,2%
* procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal
PRZYGOTOWANIE

  1. Do pojemnika do ubijania śmietany wlej białka z dwóch jajek
  2. Dodaj czerwone porzeczki i wsyp cukier
  3. Ubijaj mikserem na wysokich obrotach (trwa to dłużej niż ubijanie samego białka jajka, ale się uda)
  4. Przełuż do szklanek lub miseczek i podawaj od razu (po około pół godziny zacznie się rozwarstwiać)


Pianka z czerwonymi porzeczkami Przepis

Pianka z czerwonymi porzeczkami Przepis