PICCATA WOŁOWA
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 30 MIN
  • LICZBA PORCJI 2
  • OCEŃ (średnia: 3)
Oryginalne danie włoskie jest z wieprzowiny, najbardziej popularna piccata w USA jest z kurczaka.
Dziś prezentuję wersję z wołowiny - plastry jak na stek odpowiednio podsmażone, potem podduszone z jabłkiem i serwowane z warzywami polane wytworzonym wcześniej sosem. Wyszło rewelacyjnie.


SKŁADNIKI

400 g polędwicy wołowej

2 szt. jabłek (czerwone)

1 szklanka soku jabłkowego (antonówki)

1 łyżka soku z cytryny

sól

pieprz czarny mielony

2 łyżki masła

120 g sera feta

4 liście sałaty masłowej

1 łyżeczka musztardy sarepskiej

1 łyżeczka jasnego sosu sojowego

cebula czerwona

1 łyżeczka majeranku

Wartości odżywcze i kalorie
Na 100g (zmień)
kCal

Bialko
10g
6,7%
Weglow...
6,4g
3,2%
Tluszcze
6,8g
11,4%
* procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal
PRZYGOTOWANIE

  1. Jabłka ze skórką pociąć na plasterki o grubości około 1 centymetra
  2. Wyciąć z każdego plasterka gniazda nasienne
  3. Czerwoną cebulę pociąć w cienkie plasterki
  4. Wymieszać sok jabłkowy z sokiem z cytryny
  5. Wlać sok do garnka, włożyć plasterki jabłka i plasterki cebuli i zagotować
  6. Rozpuścić na patelni masło i usmażyć polędwicę wołową po 3 minuty z każdej strony (na mocno rozgrzanej patelni)
  7. Po zdjęciu z patelni polędwicę oprószyć solą i pieprzem i zawinąć w folię aluminiową
  8. Na patelni podsmażyć krótko (przez minutę) pokrojoną w kostkę (około pół centymetra) fetę
  9. Na talerzu ułożyć liście sałaty 
  10. Ułóż na nich polędwicę
  11. Pozostały na patelni sos wymieszaj z musztardą i jasnym sosem sojowym
  12. Obok polędwicy ułóż jabłko i cebulę oraz kawałki fety
  13. Całość polej sosem


Piccata wołowa Przepis

Piccata wołowa Przepis

Piccata wołowa Przepis