PIECZARKI Z CUKINIĄ
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 25 MIN
  • LICZBA PORCJI 4
  • OCEŃ (średnia: 3.8)
Lekki warzywno - grzybowy obiad, który można przygotować w pół godziny.
To dobre połączenie pieczarek z cukinią, które stanowi podstawę dania z dodatkami wzbogacającymi nie tylko smak, ale też wartości odżywcze potrawy.


SKŁADNIKI

250 g pieczarek

200 g cukinii

2 ząbki czosnku świeżego

200 g pomidorów

pół łyżeczki tymianku suszonego

sól

pieprz czarny mielony

2 łyżki oliwy z oliwek (do smażenia)

Wartości odżywcze i kalorie
Na 100g (zmień)
kCal
55
2,7%
Bialko
1,5g
1%
Weglow...
1,9g
1%
Tluszcze
4,6g
7,6%
* procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal
PRZYGOTOWANIE

  1. Pokrój pieczarki w kostkę (około 1cm)
  2. Czosnek potnij w plasterki
  3. W garnku rozgrzej oliwę
  4. Wrzuć grzyby i czosnek i podmaż około 3 minut
  5. Dodaj pokrojoną w kostkę cukinię (jeśli cukinia jest duża to lepiej obrać skórkę) i pokrojone w kostkę pomidory
  6. Przypraw tymiankiem, solą i pieprzem
  7. Duś pod przykryciem około 15 minut od czasu do czasu mieszając
  8. Najłatwiej sprawdzić czy danie jest gotowe jeśli spróbujemy kawałka cukinii, powinien być miękki, ale się nie rozpadać


Pieczarki z cukinią Przepis

Pieczarki z cukinią Przepis