PIECZARKI Z CUKINIĄ Pieczarki z cukinią KATEGORIE Obiady Lekkie i zdrowe Dieta South Beach Kolacje Bezglutenowe Wegańskie CZAS PRZYGOTOWANIA 25 MIN LICZBA PORCJI 4 OCEŃ (średnia: 3.83)26 Michał@MilionSmaków Lekki warzywno - grzybowy obiad, który można przygotować w pół godziny. To dobre połączenie pieczarek z cukinią, które stanowi podstawę dania z dodatkami wzbogacającymi nie tylko smak, ale też wartości odżywcze potrawy. SKŁADNIKI 250 g pieczarek200 g cukinii2 ząbki czosnku świeżego200 g pomidorówpół łyżeczki tymianku suszonegosólpieprz czarny mielony2 łyżki oliwy z oliwek (do smażenia) Wartości odżywcze i kalorie Na 100g (zmień) kCal 55 2,7% Bialko 1,5g 1% Weglow... 1,9g 1% Tluszcze 4,6g 7,6% 100g Na porcję (zmień) kCal 95 4,7% Bialko 2,7g 1,8% Weglow... 3,3g 1,7% Tluszcze 7,9g 13,2% 1 Serving * procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal PRZYGOTOWANIE Pokrój pieczarki w kostkę (około 1cm)Czosnek potnij w plasterkiW garnku rozgrzej oliwęWrzuć grzyby i czosnek i podmaż około 3 minutDodaj pokrojoną w kostkę cukinię (jeśli cukinia jest duża to lepiej obrać skórkę) i pokrojone w kostkę pomidoryPrzypraw tymiankiem, solą i pieprzemDuś pod przykryciem około 15 minut od czasu do czasu mieszającNajłatwiej sprawdzić czy danie jest gotowe jeśli spróbujemy kawałka cukinii, powinien być miękki, ale się nie rozpadać