PIECZONA FASZEROWANA PAPRYKA
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 60 MIN
  • LICZBA PORCJI 2
  • OCEŃ (średnia: 4.25)
Faszerowane warzywa są nie tylko daniem smacznym ale również bardzo efektownym. Świetnie się sprawdzą gdy chcemy mile zaskoczyć naszych gości i jednocześnie się nie przepracować ;)
Dziś pora na czerwoną paprykę, która przez swój kształt aż się prosi o nafaszerowanie czymś apetycznym :) Ja skusiłam się na mielone mięso z indyka, cebulę, jajko i zioła. Całość upiekłam w piekarniku. Efekt był naprawdę pyszny - sami sprawdźcie!


SKŁADNIKI

2 szt. czerwonej papryki

250 g mięsa mielonego z indyka

cebula

2 szt. jajek

70 g koncentratu pomidorowego

3 łyżki natki pietruszki

2 łyżeczki oliwy z oliwek

Wartości odżywcze i kalorie
Na 100g (zmień)
kCal
87
4,3%
Bialko
6,4g
4,3%
Weglow...
3,7g
1,8%
Tluszcze
5,2g
8,7%
* procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal
PRZYGOTOWANIE

  1. Piekarnik rozgrzej do temperatury 200 stopni z funkcją termoobiegu. 
  2. Z papryki odkrój wierz z ogonkiem i odłóż - "czepek" przyda się jeszcze do pieczenia :)
  3. Papryki ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piecz przez 10 minut. 
  4. Na patelni rozgrzej 2 łyżeczki oliwy
  5. Cebulę drobno pokrój i podsmaż na złoto. 
  6. Dorzuć 200 g mięsa mielonego z indyka i smaż przez 5 minut mieszając żeby mięso się rozdrobniło. 
  7. Patelnię zdejmij ognia, dodaj 2 jajka, 70 g koncentratu pomidorowego, posiekaną natkę pietruszki i wymieszaj. 
  8. Papryki nafaszeruj mięsem, przykryj "czepkami" i piecz jeszcze przez 15 minut. Podczas pieczenia pilnuj żeby papryka się nie przypaliła - może trochę ściemnieć jak na zdjęciach ale nie bardziej. 
  9. Smacznego :)


Pieczona faszerowana papryka Przepis

Pieczona faszerowana papryka Przepis