PIECZONA FASZEROWANA PAPRYKA Pieczona faszerowana papryka KATEGORIE Obiady Mięsne Kolacje Kuchnia węgierska Bezglutenowe CZAS PRZYGOTOWANIA 60 MIN LICZBA PORCJI 2 OCEŃ (średnia: 4.25)6 Kasia@MilionSmaków Faszerowane warzywa są nie tylko daniem smacznym ale również bardzo efektownym. Świetnie się sprawdzą gdy chcemy mile zaskoczyć naszych gości i jednocześnie się nie przepracować ;) Dziś pora na czerwoną paprykę, która przez swój kształt aż się prosi o nafaszerowanie czymś apetycznym :) Ja skusiłam się na mielone mięso z indyka, cebulę, jajko i zioła. Całość upiekłam w piekarniku. Efekt był naprawdę pyszny - sami sprawdźcie! SKŁADNIKI 2 szt. czerwonej papryki250 g mięsa mielonego z indyka1 cebula2 szt. jajek70 g koncentratu pomidorowego3 łyżki natki pietruszki2 łyżeczki oliwy z oliwek Wartości odżywcze i kalorie Na 100g (zmień) kCal 87 4,3% Bialko 6,4g 4,3% Weglow... 3,7g 1,8% Tluszcze 5,2g 8,7% 100g Na porcję (zmień) kCal 463 23,1% Bialko 34,2g 22,8% Weglow... 19,7g 9,9% Tluszcze 27,7g 46,2% 1 Serving * procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal PRZYGOTOWANIE Piekarnik rozgrzej do temperatury 200 stopni z funkcją termoobiegu. Z papryki odkrój wierz z ogonkiem i odłóż - "czepek" przyda się jeszcze do pieczenia :)Papryki ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piecz przez 10 minut. Na patelni rozgrzej 2 łyżeczki oliwy. Cebulę drobno pokrój i podsmaż na złoto. Dorzuć 200 g mięsa mielonego z indyka i smaż przez 5 minut mieszając żeby mięso się rozdrobniło. Patelnię zdejmij ognia, dodaj 2 jajka, 70 g koncentratu pomidorowego, posiekaną natkę pietruszki i wymieszaj. Papryki nafaszeruj mięsem, przykryj "czepkami" i piecz jeszcze przez 15 minut. Podczas pieczenia pilnuj żeby papryka się nie przypaliła - może trochę ściemnieć jak na zdjęciach ale nie bardziej. Smacznego :)