PIECZONE BURAKI I ZIEMNIAKI Z SALSĄ
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 40 MIN
  • LICZBA PORCJI 2
  • OCEŃ (średnia: 3.5)
Jesienią, w sezonie warzyw korzennych, często przygotowuję pieczone dania na ich bazie. Smacznym i szybkim obiadem są chociażby buraczki pieczone z ziemniakami, podane z owczym serem i salsą z kaparów. Kto jeszcze nie próbował - zachęcam.


SKŁADNIKI

500 g buraków

500 g ziemniaków

100 g sera manchego (lub innego owczego)

3 łyżki oliwy z oliwek

3 łyżki kaparów

2 ząbki czosnku świeżego

1 łyżka musztardy sarepskiej

1 łyżka świeżej bazylii

1 łyżka koperku

1 łyżka mięty świeżej

1 łyżeczka czerwonego octu winnego

szczypta soli

PRZYGOTOWANIE

  1. Piekarnik rozgrzej do temperatury 200 stopni z funkcją termoobiegu.
  2. Buraki obierz, pokrój na średniej wielkości kawałki, ułóż w naczyniu do zapiekania i skrop oliwą z oliwek
  3. Ziemniaki obierz, pokrój w średniej wielkości kawałki, ułóż w drugim naczyniu do zapiekania, posól i skrop oliwą z oliwek.
  4. Oba naczynia wstaw do piekarnika na ok. 20-30 minut (zanim wyjmiesz je z pieca sprawdź czy są miękkie, większe kawałki mogą piec się dłużej). 
  5. W międzyczasie przygotuj salsę mieszając ze sobą drobno pokrojone kapary, czosnek, musztardę, bazylię, koperek, miętę, łyżkę oliwy i ocet winny
  6. Warzywa wyłóż na talerze, posyp kawałkami owczego sera i polej salsą z kaparów


Pieczone buraki i ziemniaki z salsą Przepis

DODAJ KOMENTARZ