PIECZONE BURAKI Z SYROPEM Z PĘDÓW SOSNY
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 90 MIN
  • LICZBA PORCJI 2
  • OCEŃ (średnia: 5)
To danie to powrót do starej polskiej kuchni. Dziś buraki powoli wracają do łask po czasach, kiedy pojawiały się tylko w barszczu lub jako surówka do obiadu. Syrop z pędów sosny jeszcze musi na swoje odrodzenie na naszych stołach trochę poczekać. Pojawia się już w sklepach i bazarach regionalnych.
Buraki zamarynowane w takim syropie z dodatkiem miękkiego sera koziego dla kontrastu są bardzo smaczną i zdrową przekąską.


SKŁADNIKI

4 szt. buraków

1 łyżka czerwonego octu winnego

3 łyżki syropu z pędów sosny

1 łyżka oleju rzepakowego

4 łyżki sera koziego

2 łyżki orzechów włoskich

PRZYGOTOWANIE

  1. Buraki dobrze umyj i wytrzyj
  2. Zawiń je w folię aluminiową i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni
  3. Piecz w termoobiegu około 50 minut (trzeba sprawdzić wykałaczką czy lekko się ją wbija)
  4. Ostudź buraki (np na balkonie) i obierz je ze skórki
  5. Pokrój je w cienkie plasterki (tak z 2 milimetry)
  6. Następnie każdy plasterek przekrój na 3 części
  7. W miseczce wymieszaj syrop z pędów sosny z octem winnym i olejem rzepakowym
  8. Zalej buraki tą mieszanką
  9. Podawaj z kremowym serkiem kozim i posiekanymi orzechami

 

To moja wariacja na temat tego przepisu.


Pieczone buraki z syropem z pędów sosny Przepis

Pieczone buraki z syropem z pędów sosny Przepis