PIECZONE BURAKI Z SYROPEM Z PĘDÓW SOSNY Pieczone buraki z syropem z pędów sosny KATEGORIE Przekąski Kuchnia polska CZAS PRZYGOTOWANIA 90 MIN LICZBA PORCJI 2 OCEŃ (średnia: 5)1 Michał@MilionSmaków To danie to powrót do starej polskiej kuchni. Dziś buraki powoli wracają do łask po czasach, kiedy pojawiały się tylko w barszczu lub jako surówka do obiadu. Syrop z pędów sosny jeszcze musi na swoje odrodzenie na naszych stołach trochę poczekać. Pojawia się już w sklepach i bazarach regionalnych. Buraki zamarynowane w takim syropie z dodatkiem miękkiego sera koziego dla kontrastu są bardzo smaczną i zdrową przekąską. SKŁADNIKI 4 szt. buraków1 łyżka czerwonego octu winnego3 łyżki syropu z pędów sosny1 łyżka oleju rzepakowego4 łyżki sera koziego2 łyżki orzechów włoskich PRZYGOTOWANIE Buraki dobrze umyj i wytrzyj Zawiń je w folię aluminiową i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni Piecz w termoobiegu około 50 minut (trzeba sprawdzić wykałaczką czy lekko się ją wbija) Ostudź buraki (np na balkonie) i obierz je ze skórki Pokrój je w cienkie plasterki (tak z 2 milimetry) Następnie każdy plasterek przekrój na 3 części W miseczce wymieszaj syrop z pędów sosny z octem winnym i olejem rzepakowym Zalej buraki tą mieszanką Podawaj z kremowym serkiem kozim i posiekanymi orzechami To moja wariacja na temat tego przepisu.