PIECZONE CHIPSY Z BATATÓW
KATEGORIE
Przekąski
Czy można jeść w ciąży?
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 60 MIN
  • LICZBA PORCJI 2
  • OCEŃ (średnia: 3.85)
Chipsy z batatów nie są zdrowsze niż tradycyjne chipsy z ziemniaków (pod warunkiem, że jedne i drugie robimy w domu). Smakują za to inaczej, więc warto spróbować. Są lekko słodkie (jak to bataty) ale dobrze się sprawdzą do pochrupania lub jako dodatek do innych dań.


SKŁADNIKI

2 szt. batatów

2 łyżki oleju rzepakowego

1 łyżeczka soli

Wartości odżywcze i kalorie
Na 100g (zmień)
kCal
106
5,3%
Bialko
1,5g
1%
Weglow...
16,5g
8,3%
Tluszcze
2,7g
4,5%
* procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal
PRZYGOTOWANIE

  1. Pokrój bataty w bardzo cienkie plasterki
  2. Zalej je olejem rzepakowym
  3. Rozgrzej piekarnik do 150 stopni i włącz termoobieg
  4. Dokładnie wymieszaj bataty w oleju
  5. Przełóż je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia - tak, żeby się nie dotykały
  6. Posól i włóż do piekarnika
  7. Piecz między 30 a 40 minut (trzeba sprawdzać kiedy zrobią się chrupiące)


Pieczone chipsy z batatów Przepis

Pieczone chipsy z batatów Przepis