PIECZONE FIGI Z KOZIM SEREM
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 30 MIN
  • LICZBA PORCJI 2
  • OCEŃ (średnia: 4.12)
Figi pieczone i ser kozi to naprawdę doskonałe połączenie. Wyraźny i ostry smak sera równoważy słodycz świeżych fig.
Ta przekąska najlepiej smakuje podawana na ciepło, wręcz na gorąco, od razu po wyjęciu z piekarnika, kiedy ser jest jeszcze lekko płynny.


SKŁADNIKI

4 szt. fig

4 plasterki sera koziego

2 łyżki sera rokpol

sól

1 łyżeczka rozmarynu suszonego

PRZYGOTOWANIE

  1. Figi natnij na krzyż, tak żeby nie przeciąć ich całkiem
  2. Do każdej figi włóż pokruszony w palcach ser rokpol
  3. Przetnij plasterek sera koziego na pół i do każdej figi włóż dwie połówki
  4. Posyp delikatnie solą a następnie rozmarynem
  5. Połóż na blasze przykrytej papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika
  6. Piecz około 10 minut w temperaturze 150 stopni (aż sery się rozpuszczą)
  7. Podawaj gorące


Pieczone figi z kozim serem Przepis

Pieczone figi z kozim serem Przepis

Pieczone figi z kozim serem Przepis